Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της "μίας ζώνης, ενός δρόμου", η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Φόρουμ Επιχειρηματιών

«Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια».

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».

ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι.

Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

Χθες, Κυριακή, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, ενώ συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματοοικονομικού κολοσσού, Wanda Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO

Αύριο Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.


 


 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr