Η Gazprom αναμένεται να στείλει στη Σλοβακία μέρος του αερίου που πρόκειται να διοχετευθεί μέσω του Nord Stream 2. Αυτό ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλλερ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ρωσικής ενεργειακής, σε μία προσπάθεια που αναμένεται να κάμψει τις αντιδράσεις των Σλοβάκων απέναντι στο πρότζεκτ της επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream, που ήδη τροφοδοτεί με ρωσικό αέριο τη Γερμανία

Η Gazprom αναμένεται να στείλει στη Σλοβακία μέρος του αερίου που πρόκειται να διοχετευθεί μέσω του Nord Stream 2. Αυτό ανακοίνωσε ο Αλεξέι Μίλλερ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής ρωσικής ενεργειακής, σε μία προσπάθεια που αναμένεται να κάμψει τις αντιδράσεις των Σλοβάκων απέναντι στο πρότζεκτ της επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream, που ήδη τροφοδοτεί με ρωσικό αέριο τη Γερμανία.

Ο Μίλλερ δήλωσε ότι η Gazprom κατέληξε σε συμφωνία με τον σλοβακικό όμιλο Eustream, σύμφωνα με την οποία η μεταφορική δυναμικότητα της Σλοβακίας θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του Nord Stream 2.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times σε σχετικό τους δημοσίευμα, η Σλοβακία είναι, ως τώρα, μία από τους βασικούς πολεμίους του πρότζεκτ. Και αυτό γιατί, ενώ σήμερα εισπράττει περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως ως τέλη διέλευσης για το ρωσικό αέριο που περνά από το έδαφός της, διά της Ουκρανίας, με προορισμό την Ευρώπη, μετά την κατασκευή του Nord Stream 2, το 2020, τα έσοδα αυτά αναμένεται να μειωθούν κατακόρυφα.

«Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για κοινές δραστηριότητες και συνεργασία στο πλαίσιο του πρότζεκτ – ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι αυτή η κοινή δραστηριότητα θα έχει μακροχρόνιο χαρακτήρα», δήλωσε ο Μίλλερ στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Gazprom, στη Μόσχα, εχθές, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους FT, o CEO της Gazprom δε διευκρίνισε αν η συμφωνία είναι δεσμευτική και τελική ούτε το ύψος των ποσοτήτων που αφορά. Ταυτόχρονα, αναπληρωτής CEO του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου, Αλεξάντερ Μεντβέντεβ, όπως αναμεταδίδει το Interfax, δήλωσε ότι το αέριο του Nord Stream 2 θα διοχετεύεται μέσω Σλοβακίας στον αυστριακό κεντροευρωπαϊκό κόμβο αερίου του Baumgarten.