Κίνητρα Ύψους 600 Εκατ. Ευρώ στους Καταναλωτές για Αγορά Ηλεκτρικών και Υβριδικών Αυτοκινήτων Θεσπίζει η Γερμανική Κυβέρνηση

Κίνητρα Ύψους 600 Εκατ. Ευρώ στους Καταναλωτές για Αγορά Ηλεκτρικών και Υβριδικών Αυτοκινήτων Θεσπίζει η Γερμανική Κυβέρνηση
energia.gr
Σαβ, 21 Μαΐου 2016 - 11:14
Πρόγραμμα επιχορήγησης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στους καταναλωτές για την απόκτηση ηλεκτρικού και υβριδικού αυτοκινήτου θεσπίζει η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τη σχετική απόφαση έλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ την εβδομάδα που μάς πέρασε με στόχο να ενισχυθεί ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης, που δε φαίνεται να γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση στη Γερμανία

Πρόγραμμα επιχορήγησης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, στους καταναλωτές για την απόκτηση ηλεκτρικού και υβριδικού αυτοκινήτου θεσπίζει η γερμανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τη σχετική απόφαση έλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ την εβδομάδα που μάς πέρασε με στόχο να ενισχυθεί ο κλάδος της ηλεκτροκίνησης, που δε φαίνεται να γνωρίζει ιδιαίτερη διάδοση στη Γερμανία.

Τα κίνητρα που καθιερώνονται περιλαμβάνουν επιστροφή 4.000 ευρώ στον καταναλωτή για κάθε αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και 3.000 για την αγορά ηλεκτροκίνητου υβριδικού, καθώς και δεκαετή φοροαπαλλαγή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η πρόοδος στον τομέα της ηλεκτροκίνησης είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η αύξηση της ζήτησης θα δώσει ώθηση σε σημαντικές και απαραίτητες of επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης», τονίζει ο Γκάμπριελ. Ωστόσο, αν και ο κυβερνητικός στόχος είναι να κυκλοφορούν το 2020 ση Γερμανία ένα εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν αν ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.

Πάντως, αναμένεται να θεσπιστούν και περαιτέρω κίνητρα για τις εταιρείες και που θα αφορούν την κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους εργασίας προς χρήση του προσωπικού, ενώ οι υπάλληλοι που θα φορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους αυτοκίνητα στη δουλειά θα απολαμβάνουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή, π.χ. 25%.

Το κόστος των κινήτρων αναμένεται να επιβαρύνει τις κυβερνήσεις και τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι εξαντλήσεως του κρατικού κονδυλίου των 600 εκατ. ευρώ ή ως, το αργότερο, το 2019.