Σκουρλέτης: Είμαστε Αποφασισμένοι να Προσελκύσουμε Νέες Επενδύσεις για την Έρευνα Υδρογονανθράκων

Σκουρλέτης: Είμαστε Αποφασισμένοι να Προσελκύσουμε Νέες Επενδύσεις για την Έρευνα Υδρογονανθράκων
energia.gr
Σαβ, 14 Μαΐου 2016 - 10:12
Την επιθυμία της κυβέρνησης να προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης. Εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προσφορών για τα θαλάσσια «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα

Είμαστε σε θέση να παρέχουμε ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν, αλλά και να διαμορφώσουμε κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών πετρελαϊκών εταιρειών που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο της εκδήλωσης για την 45η συνάντηση πετρελαϊκών εταιρειών που συνδιοργάνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την HIS.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει ώθηση σε επενδυτικές κινήσεις που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας ότι «η εκμετάλλευση ίδιων πλουτοπαραγωγικών πηγών είναι πρώτης προτεραιότητας» και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η έρευνα πετρελαίου στην Ελλάδα δεν είναι κάτι απλό και εύκολο», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Ναι μεν», σημείωσε, «έχει αποδειχθεί η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, αλλά η σχετικά πολύπλοκη γεωλογία, τα αρκετά μεγάλα βάθη θάλασσας σε ορισμένες περιπτώσεις ή το δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο στη στεριά, είναι παράγοντες που αποτελούν εγγενείς τεχνικούς κινδύνους». 

Επίσης, συμπλήρωσε ο υπουργός, «οι χαμηλές τιμές του αργού που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες ξέρω ότι σας κάνει σκεπτικούς για άμεσες επενδύσεις στην έρευνα».

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να παρέχει ερευνητικά δεδομένα και γνώσεις που έχουν ήδη συλλεχθεί στο παρελθόν, «που και αρκετά είναι και ενδιαφέροντα», αλλά και να διαμορφώσει «κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία» που θα κινήσουν το ενδιαφέρον εταιρειών «όπως είσαστε εσείς, πετρελαϊκών εταιρειών δηλαδή που διαθέτουν τεχνολογία, υποδομές και οικονομική επιφάνεια να αναλάβουν την έρευνα στη χώρα μας».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι και προχωρούμε δυναμικά για την προσέλκυση και άλλων εταιρειών και επενδύσεων σε αυτό τον παραγωγικό κλάδο που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει σημαντικό μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με σημαντικές επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε έρευνα και στη συνέχεια, όταν όλα πάνε καλά και ανακαλυφθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, με ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και μεγάλα έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο».

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα «ελκυστικό, σύγχρονο, ευέλικτο, διαφανές νομοθετικό, διοικητικό, οικονομικό και φορολογικό επενδυτικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ και παράλληλα έχει βασικό στόχο να προστατεύει πλήρως το περιβάλλον», προσθέτοντας ότι ήδη, το νομοθετικό πλαίσιο είναι σε εφαρμογή και δοκιμάζεται επιτυχώς στις ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα και σε παραγωγικές και ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Πρίνου στη Β. Ελλάδα. 

Σε ότι αφορά ειδικότερα την ΕΔΕΥ, είπε ότι πρόκειται να στελεχωθεί πλήρως και θα λειτουργήσει με διεθνή πρότυπα, ώστε να διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια τα συμφέροντα του δημοσίου και να εκπροσωπεί με ευέλικτο τρόπο την Πολιτεία στην καθημερινή δουλειά, να αξιολογεί με αντικειμενικά κριτήρια επενδυτικές προσφορές, να διαπραγματεύεται και στη συνέχεια θα υλοποιεί και θα ελέγχει με αυστηρότητα τις συμβάσεις με τις εταιρείες κλπ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε επίσης στο διεθνή διαγωνισμό στη θαλάσσια περιοχή της Δ. Ελλάδας, λέγοντας ότι «σήμερα αξιολογούνται τρεις προσφορές από πετρελαϊκές εταιρείες που εγγυώνται με την οικονομική τους επιφάνεια, την εμπειρία τους και την οργανωτική τους υποδομή ότι είναι σε θέση να εκτελέσουν επιτυχώς έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων». 

Όπως επισήμανε, εντός των επομένων εβδομάδων εκτιμάται ότι η αξιολόγηση των εμπορικών και τεχνικών προσφορών θα ολοκληρωθεί και το Υπουργείο θα έχει την πρόταση της Επιτροπής Αξιολόγησης για να προχωρήσει αμέσως στην κατακύρωση.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr