Ένας από τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου στο ενεργειακό κομμάτι που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί, είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος κατά 20% ως το τέλος του 2017
Ένας από τους στόχους του επικαιροποιημένου μνημονίου στο ενεργειακό κομμάτι που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί, είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος κατά 20% ως το τέλος του 2017.

Η συμφωνία για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού προβλέπει την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και τη δημοσιοποίηση του σχεδιασμού εφαρμογής του συστήματος δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, με στόχο μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 20% μέχρι το τέλος του 2017 και κάτω από το 50% μέχρι το τέλος του 2020. 

Η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για ποσότητες που θα ανέρχονται στο 8% της ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015 (δηλαδή 4.000.000 μεγαβατώρες περίπου), με έναρξη παραδόσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Η πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την αποκλειστική πρόσβαση της ΔΕΗ στα λιγνιτικά αποθέματα, θα ενισχύσει περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά.  

Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων έχει ξεπεράσει το 7% και εφόσον η επέκταση τους στη λιανική αγορά συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υπερβεί το 10%, με ορισμένους παρατηρητές να βλέπουν ακόμα και ποσοστά κοντά στο 15%.

Την ίδια ώρα, σε ανανέωση των πρόσφορων τους έχουν προχωρήσει αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι, παρατείνοντας την περίοδο εκπτώσεων για τους οικιακούς πελάτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το allazorevma.gr, η Watt+Volt ανανέωσε την πρόσφορα της (χρέωση προμήθειας ρεύματος 0,08277€/kWh σταθερή μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 ή το Δεκέμβριο του 2017 κατ' επιλογή του πελάτη), για τους νέους πελάτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν με πάγια εντολή (ανανέωση μέχρι 30 Ιουνίου).

Συνεχίζεται επίσης η προσφορά του ΗΡΩΝ, με έκπτωση 40% στην αξία της ημερήσιας κατανάλωσης στους πρώτους τρεις μήνες (ανανέωση μέχρι 31 Μαΐου).

Η Protergia συνεχίζει να προσφέρει στους νέους πελάτες μειωμένη νυχτερινή χρέωση και την ημέρα για τους τέσσερις πρώτους μήνες κατανάλωσης, ανεξάρτητα από το αν έχουν ημερήσιο ή νυχτερινό τιμολόγιο (ανανέωση μέχρι 31 Μαΐου επίσης).

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχουμε ομαδικές αλλαγές παρόχου, τότε οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες. Όταν ομάδες καταναλωτών έρχονται σε συνεννόηση και ζητάνε συγκεντρωτικές προσφορές από τους παρόχους, πετυχαίνουν καλύτερες τιμές απ' αυτές που θα μπορούσαν να πετύχουν σε ατομικό επίπεδο.

To allazorevma.gr είδη έχει διενεργήσει δημοπρασίες για ομάδες παροχών, κυρίως για επαγγελματικούς μετρητές, πετυχαίνοντας σημαντικές μειώσεις.