Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 100 GW, σύμφωνα με έκθεση της IHS
Η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 100 GW, σύμφωνα με έκθεση της IHS.

Πρόκειται για ένα ορόσημο σε ότι αφορά όχι μόνο τα Φ/Β αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα τελευταία 10 χρόνια η εγκαταστημένη ισχύς των μονάδων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30 φορές, με αποτέλεσμα στο δεύτερο φετινό τρίμηνο να ξεπεράσει τα 100 GW, έναντι λιγότερων από 3 GW το 2005.

Σύμφωνα με την IHS, οι δύο κυριότεροι λόγοι γι΄αυτή την εκρηκτική ανάπτυξη ήταν η μείωση του κόστους κατά 80% περίπου, καθώς τα σχήματα λειτουργικής ενίσχυσης που προώθησαν οι ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των στόχων για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου επίτευγμα» δήλωσε ο επικεφαλής της SolarPower Europe, Oliver Schäfer. «Μόλις πριν από λίγα χρόνια η ηλιακή ενέργεια θεωρείτο μία μικρή εναλλακτική τεχνολογία, αλλά τώρα είναι ένα σημαντικό τμήμα του ενεργειακού μας συστήματος. Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα μία από τις πιο ανταγωνιστικές μορφές παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη» προσέθεσε.