Η Σκωτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα δεξιαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της εάν η το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «ενάντια στη θέλησή μας», δήλωσε την Κυριακή η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP)

Η Σκωτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα δεξιαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της εάν η το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ «ενάντια στη θέλησή μας», δήλωσε την Κυριακή η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Η Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι το μανιφέστο του κόμματός της πριν από τις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα θα αναφέρει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα «εάν υπάρχει σαφής και σταθερή απόδειξη ότι η ανεξαρτησία έχει γίνει η προτιμώμενη επιλογή της πλειοψηφίας του λαού της Σκωτίας».

“Ή αν υπάρχει μια σημαντική και ουσιαστική μεταβολή των συνθηκών που επικράτησαν το 2014, όπως η Σκωτία να βγει εκτός ΕΕ παρά τη θέλησή μας”, πρόσθεσε σε μια δήλωση.

Η Βρετανία θα διεξάγει δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για το αν θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει την ΕΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Στέρτζιον θέτει το ζήτημα των συνεπειών του Brexit για τη Σκωτία. Τον περασμένο Ιούνιο, πρότεινε το δημοψήφισμα να είναι “διπλής πλειοψηφίας”, όπου Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει ατομικά και πλειοψηφικά να υποστηρίξουν “Brexit” προκειμένου να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν ελήφθη υπόψη.

Πρόσφατα ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Άλιν Σμιθ, είπε στην EurActiv Γαλλίας ότι ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσιε την Σκωτία εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

“Υπάρχει μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η Σκωτία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφίσει για να παραμείνει. Αυτό θα προκαλέσει πραγματικό θυμό στη Σκωτία. Για εμάς, αυτό θα ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο”, είπε.