Το Τουρκικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ξεκινά τη Λειτουργία Αγοράς Spot Φυσικού Αερίου Εντός του 2016

Το Τουρκικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ξεκινά τη Λειτουργία Αγοράς Spot Φυσικού Αερίου Εντός του 2016
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 4 Απριλίου 2016 - 18:21
Πιθανό είναι το άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της γείτονος

Πιθανό είναι το άνοιγμα αγοράς φυσικού αερίου στην Τουρκία εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της γείτονος.Το μέτρο θεωρείται ότι εντάσσεται  στην προσπάθεια της Άγκυρας για απαεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά το πρόσφατο "πάγωμα" του πρότζεκτ του αγωγού Turkish Stream, αλλά και της μειωμένων προμηθειών αερίου της Gazprom προς την Τουρκία.

«Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, την Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής Αγοράς και το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς, θα ανοίξουμε, σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας, την αγορά spot στο φυσικό αέριο κοντά στο τέλος του χρόνου», δήλωσε ο επικεφαλής της EPIAS, Hasan Huseyin Savas. σήμερα, Δευτέρα, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολία.

Η νέα αγορά φυσικού αερίου spot θα καθορίζει και θα ανακοινώνει τις τιμές φυσικού αερίου για την αγορά της επόμενης ημέρας.

Εξάλλου, όπως έγραψε πρόσφατα το energia.gr ( Προς τους Πλωτούς Σταθμούς LNG Στρέφεται η Τουρκία Λόγω της Κρίσης με τη Ρωσία), στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, η τουρκική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, EMRA, εξέδωσε, στις 10 Μαρτίου,  έναν πολύ σημαντικό κανονισμό, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ως σημείο εισόδου στο δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας, υπό την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, η εξάρτηση της Τουρκίας από την Gazprom είναι δύσκολο να υποκατασταθεί από άλλες πηγές, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, καθώς η Άγκυρα εξαρτά τις ανάγκες της σε ρωσικό αέριο κατά 55%.

Όπως διευκρίνισε ο Hasan Huseyin Savas, η EPIAS έχει ήδη αναθέσει σε ειδικούς του τομέα φυσικού αερίου, προερχόμενους από την BOTAS, την τουρκική κρατική εταιρεία αγωγών πετρελαίου, και από την αγορά φυσικού αερίου της χώρας, να συμβάλουν στην οργάνωση του συστήματος της αγοράς spot.

Στην αγορά επόμενης ημέρας, η τιμή συστήματος για το αέριο θα καθορίζεται από τον συνδυασμό των προσφορών από προμηθευτές με προσφορές από παίκτες της αγοράς ώστε να διαμορφωθεί μία τιμή ισορροπίας ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση.

Στις 18 Μαρτίου, εξάλλου, ο Savas είχε ανακοινώσει ότι η EPIAS ξεκινά την εγχώρια παραγωγή ειδικού λογισμικού για την αγορά επόμενης ημέρας στον τομέα του ηλεκτρισμού κατά την επέτειο του ενός χρόνου λειτουργίας του τουρκικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2015 η EPIAS έλαβε άδεια διάρκειας 49 ετών για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.