Ισχυρός Ανταγωνισμός στη Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού με Ανταγωνιστικές Προσφορές από τους Εναλλακτικούς Παρόχους

Ισχυρός Ανταγωνισμός στη Λιανική Αγορά Ηλεκτρισμού με Ανταγωνιστικές Προσφορές από τους Εναλλακτικούς Παρόχους
του Γιώργου Κωστούλα
Δευ, 21 Μαρτίου 2016 - 08:00
Εντείνεται ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια σε ελκυστικές τιμές, διευρύνοντας συνεχώς το μερίδιο τους

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν ανταγωνιστικά τιμολόγια σε ελκυστικές τιμές, διευρύνοντας το πεδίο των επιλογών για τους καταναλωτές.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αν και λόγω των στρεβλών συνθηκών που οφείλονται στη δομή της εγχώριας αγοράς, το μερίδιο τους παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Φεβρουάριος 2016), το μερίδιο των εναλλακτικών προμηθευτών ανήλθε σε 6,53% έναντι 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, στη βιομηχανική και εμπορική χρήση μέσης και χαμηλής τάσης, το ποσοστό τους προσεγγίζει το 19%. Όπως είχε επισημανθεί σε πρόσφατο άρθρο του energia.gr, η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί την πιο κερδοφόρα κατηγορία τιμολογίων και έχει αναδειχθεί σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ όλων των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την εξέλιξη των τιμών στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού για την περίοδο από 19 Ιανουαρίου έως 18 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας τιμοληψίας της ιστοσελίδας allazorevma.gr, προκύπτουν τα εξής:

1) Δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές στους τιμοκαταλόγους των παρόχων στην περίοδο. Σε ονομαστικές τιμές συνεπώς δεν άλλαξε η κατάσταση του ανταγωνισμού. Οι πάροχοι πάντως διατήρησαν σε ισχύ και ανανέωσαν τις προσφορές τους.

2) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις εκτός τιμοκαταλόγου σε μεγάλους καταναλωτές. Στην Μέση Τάση δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία αλλά οι εναλλακτικοί έχουν ήδη αποκτήσει το 18% της αγοράς, προφανώς προσφέροντας εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές.

3) Παρατηρούνται όμως πλέον τιμές εκτός τιμοκαταλόγου και για Γ22 δηλαδή μεγάλους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης. Αυτές παίρνουν την μορφή:

- Εκπτώσεων όγκου: ορισμένοι πάροχοι τιμολογούν με κλίμακα όγκου, που σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει σε χαμηλότερη τιμή όταν καταναλώνει περισσότερο.

- Ομαδικές συμφωνίες: καταναλωτές με πολλές παροχές μπορούν να κάνουν συγκεντρωτικές συμφωνίες και να πετύχουν καλύτερες τιμές.

- Δημοπρασίες: το allazorevma.gr έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες δημοπρασιών για μεγάλους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης, που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προσφορά από τους παρόχους μέσω μιας διαφανούς διαδικασίας.

4) Οι πάροχοι, αν και δεν άλλαξαν τις τιμές τους στην περίοδο, συναγωνίζονται στο επίπεδο των προσφορών. Η πιο πρόσφατη μορφή αυτού του καταλόγου είναι η εξής: 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΧΩΝ (όπως διαμορφώνονται στις 18/3/2016)

ΗΡΩΝ

Για όλους τους πελάτες (Oικιακούς και Επαγγελματικούς):

Επιστροφή του 25% της συνολικής προκαταβολής με τη συμπλήρωση κάθε έτους συνεργασίας, εφόσον δεν υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές.

Εγγύηση κατανάλωσης, το ίδιο χρηματικό ποσό το οποίο είχε καταβληθεί στον προηγούμενο προμηθευτή.

Επιβράβευση της συνέπειας εξόφλησης λογαριασμού, με επιπλέον έκπτωση 1% επί του επίσημου τιμοκαταλόγου των εμπορικών προγραμμάτων, για όσους πελάτες επιλέξουν την εξόφληση του λογαριασμού τους μέσω Πάγιας Εντολής Τραπέζης.

Γ21 και Γ23: Επιπλέον έκπτωση 1% επί του επίσημου τιμοκαταλόγου, για κατανάλωση μεγαλύτερη από 5.000 kWh το τετράμηνο.

PROTERGIA

Γ22: Επιβράβευση των πελατών που παρουσιάζουν συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών τους, με έκπτωση 25% επί της Χρέωσης Ισχύος.

Γ21 και Γ23: 20% έκπτωση για τους 6 πρώτους μήνες μέχρι 31/3.

Οικιακά: 

Επιβράβευση των πελατών που παρουσιάζουν συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών τους, με έκπτωση 50% στο πάγιο.

Νυχτερινή χρέωση (0,0661 €/kWh) για όλο το 24ωρο, για τους 4 πρώτους μήνες. Ισχύει για νέους πελάτες έως 31/3/2016 και για ελάχιστη διάρκεια σύμβασης 18 μηνών. Σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης.

Εγγύηση (ανεξαρτήτως τιμολογίου): Με την εμπρόθεσμη καταβολή του πρώτου λογαριασμού παρέχεται έκπτωση 30% στο ποσό της εγγύησης.

NRG

Γ21: Μείωση τιμής για μηνιαία κατανάλωση μεγαλύτερη των 2.500 kWh.

Γ22: Κλιμακωτή μειούμενη χρέωση για μεγαλύτερες καταναλώσεις (5 κλίμακες από 0,0795 μέχρι 5.000 Kwh/μήνα έως 0,0755€/kWh για καταναλώσεις μεγαλύτερες από 20.000KWh/μήνα).

Επαγγελματικά γενικά: Ειδική τιμή εκτός τιμοκαταλόγου για πολλαπλές παροχές.

WATT+VOLT

Μείωση της εγγύησης κατά 30% στην περίπτωση πληρωμής με Πάγια Εντολή.

Εγγύηση χαμηλότερης τιμής.

Μειωμένη τιμή για νέους οικιακούς πελάτες (έως 30/4/2016) που είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν με πάγια εντολή (μέσω πιστωτικής κάρτας ή τραπεζικού λογαριασμού). Η τιμή είναι σταθερή για ένα ή δύο έτη.

ELPEDISON

20% έκπτωση στους πρώτους 6 λογαριασμούς στα οικιακά προγράμματα plus, για νέους πελάτες (μέχρι 31/3/2016).

Μηδενική εγγύηση στην περίπτωση πληρωμής μέσω πάγιας εντολής.