Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού, ενώ για τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.
Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.