Ξεκινούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, μετά την επιλογή των συμβούλων, του διεθνούς οίκου Lazard και του ΣΟΛ από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ για τα βήματα που ακολουθούν ενημερώθηκαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στη συνάντηση που είχαν με στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης

Ξεκινούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, μετά την επιλογή των συμβούλων, του διεθνούς οίκου Lazard και του ΣΟΛ από τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ για τα βήματα που ακολουθούν ενημερώθηκαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στη συνάντηση που είχαν με στελέχη του υπουργείου, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, σύμφωνα με την «Ημερησία», στο τραπέζι τέθηκε, μεταξύ άλλων, η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ, καθώς και το σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Στο επίμαχο θέμα της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, η ελληνική πλευρά φέρεται να προτείνει ένα μοντέλο προσδιορισμού με βάση την οριακή τιμή και πλαφόν τα 52 ευρώ/Mwh, ενώ παράλληλα εκφραζόταν η εκτίμηση ότι η πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές για τον μηχανισμό των δημοπρασιών αντιμετωπίζεται κατά βάση θετικά.

Παράλληλα, στελέχη του υπουργείου άφηναν να εννοηθεί ότι στόχος είναι να κλείσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων για τα θέματα της Ενέργειας.

Όσον αφορά στο σχέδιο για τις ΑΠΕ, η πρόταση έχει σταλεί και αξιολογείται ήδη από την Κομισιόν, δεδομένου ότι ο νέος τρόπος αμοιβής των παραγωγών πράσινης ενέργειας, με τους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων πάρκων και τα feed-in-premium (ένα πρίμιουμ επί της οριακής τιμής συστήματος) πρέπει να είναι συμβατός με τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr