Το τέλος της νομισματικής πολιτικής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων σηματοδοτεί η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία
Το τέλος της νομισματικής πολιτικής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων σηματοδοτεί η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. 

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, το βασικό, παρεμβατικό, επιτόκιο, αυξήθηκε κατά 0,25% στα επίπεδα του 0,25% - 0,50%. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε επίσης και στην αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης στο 1% από 0,75% προηγουμένως.

Στην ανακοίνωση της η Fed επισήμανε  ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια «σταδιακή» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και ότι θα αποφασίσει την επόμενη κίνηση, δίνοντας προτεραιότητα στην παρακολούθηση του πληθωρισμού.

«Δεδομένης της σημερινής απόκλισης του πληθωρισμού από το 2%, η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά την πραγματική και προσδοκώμενη πρόοδο προς τον στόχο για τον πληθωρισμό. Η επιτροπή αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξελιχθούν με τρόπο που θα δικαιολογεί μόνο σταδιακές αυξήσεις στα επιτόκια», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι οικονομικές προβλέψεις  της Fed παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από τον Σεπτέμβριο, με την ανεργία να αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 στο 4,7% και την ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 2,4%.

Η κεντρική τράπεζα δεν άλλαξε το διάγραμμα (dot plot) για την πορεία των επιτοκίων το 2016, προβλέποντας μια αύξηση σε κάθε τρίμηνο.