«Κατά κάποιον τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup τον Νοέμβριο, διότι, όπως εξήγησε, οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Όπως και συνέβη. Η επιτυχία ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 340 δις. εκατομμύρια ευρώ να αποτιμηθούν λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του ΤΧΣ να αποτελέσουν περίπου 25 δις. ευρώ και οι ιδιώτες επενδυτές 17 δις. ευρώ

«Κατά κάποιον τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup τον Νοέμβριο, διότι, όπως εξήγησε, οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Όπως και συνέβη. Η επιτυχία ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με ενεργητικό πάνω από 340 δις. εκατομμύρια ευρώ να αποτιμηθούν λιγότερο από 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του ΤΧΣ να αποτελέσουν περίπου 25 δις. ευρώ και οι ιδιώτες επενδυτές 17 δις. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το κράτος «επέτρεψε» στα ξένα funds να κατέχουν την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, επενδύοντας μόνο 5 δις. ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επερχόμενη διαχείριση των δανείων.

Η επιτυχία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό για το οικονομικό επιτελείο με την κατάθεση του Προϋπολογισμού για το 2016. Μετά από επτά χρόνια ύφεσης, με μία μικρή παρένθεση τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2014 που η οικονομία γύρισε σε ανάπτυξη, και με μία συνολική πτώση του ΑΕΠ που ξεπερνάει το 25%, η κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει πρόσθετα μέτρα ύψους 5,7 δις. ευρώ, δηλαδή αποφασίζει να αφαιρέσει από την αγορά επιπλέον 3,2% του ΑΕΠ.

Από το ποσό αυτό τα 2,5 δις. ευρώ θα προέλθουν από μείωση δαπανών, όπως περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών. Ειδικά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις επιβλήθηκε ήδη από φέτος εισφορά 6%. Παράλληλα επιβάλλεται αύξηση εισφοράς των αγροτών στο ΟΓΑ. Την στιγμή που (ενώ) η κυβέρνηση υποσχόταν την 13η σύνταξη, φαίνεται να έχει αποφασίσει να αφαιρέσει την 12η.

Τα υπόλοιπα 3,2 δις. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση της φορολογίας. Εδώ η λίστα των νέων μέτρων είναι ανεξάντλητη. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση συντελεστών εισοδημάτων από ενοίκια και μάλιστα αναδρομικά από τα ενοίκια του 2015. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στους αγρότες για τα εισοδήματα του 2016(στο 20%) και εν συνεχεία του 2017 (στο 26%). Αύξηση φόρου από τις αλλαγές στον συντελεστή ΦΠΑ. Αύξηση στο φόρο αλληλεγγύης, στα ασφάλιστρα, στον συντελεστή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων με παράλληλη αύξηση της προκαταβολής φόρου. Επίσης καταργούνται φοροαπαλλαγές.

Τέλος, την στιγμή που αναζητούμε αγωνιωδώς επενδυτές, επιβάλλεται ειδικό τέλος 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ, μέτρο που προκάλεσε σε συνδυασμό με άλλα θέματα, την προσφυγή του Οργανισμού στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου. Είναι εξαιρετικά δελεαστικό για ένα επενδυτή να διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αλλάζουν τους όρους ιδιωτικοποίησης σε μελλοντικό χρόνο κατά το δοκούν.

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τον ΕΝΦΙΑ, που επίσης είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει, που αποτελεί, πρακτικά δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, αφού υπολογίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Πόσο δε, στην περίπτωση των δανειοληπτών, στους οποίους τα δάνεια, λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών, ξεπερνούν την αξία του ακινήτου. Οι συγκεκριμένοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σε ένα ακίνητο που ουσιαστικά δεν τους ανήκει και κινδυνεύουν επιπλέον να το απολέσουν εάν βγει στον πλειστηριασμό.

Αν αυτός είναι ο προϋπολογισμός των «επιτυχημένων», διερωτάται ο έχων κοινό νου, ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός των αποτυχημένων;

*Οικονομολόγος Universite de Geneve