Την καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων για τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών, ζητά σε επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Μεταφορών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην
επιστολή της, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Β2-829Α/1.3.2013 (ΦΕΚ Β 540/7.3.2013) αποφασίσθηκε η διάθεση πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την δράση ενίσχυσης «Εκσυγχρονισμός Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων» και συγκεκριμένα για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών.
Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι «ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση της δράσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τριάντα εκατομμύρια ευρώ (30.000.000,00 €) και καλύπτει το σύνολο της χώρας».
Στο άρθρο 5 της παραπάνω Κ.Υ.Α αναφέρεται το χρονοδιάγραμμα δράσης ότι «σε κάθε περίπτωση η δράση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όχι αργότερα από 31/3/2014».
Έκτοτε, επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, έχουν περάσει 33 μήνες από την έκδοση της Κ.Υ.Α, και 20 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της δράσης, «το σύστημα εισροών-εκροών έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα, μόνον στο σύνολο των πρατηρίων υγρών καυσίμων και των εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ από την εγκεκριμένη υποτιθέμενη επιδότηση».
Η ΠΟΠΕΚ ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να την ενημερώσουν:
«α) αν το εγκεκριμένο ποσό για την υλοποίηση της δράσης παραμένει προς διάθεση και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς;
β) αν και πότε θα αρχίσει η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους Πρατηριούχους, των σχετικών επιδοτήσεων;
γ) αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών σχετικών Υπ. Αποφάσεων, για όλα τα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων, εκτός Πρατηρίων και Εμπόρων πετρελαίου θέρμανσης;
δ) αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα μοριακής ιχνηθέτησης των καυσίμων;
ε) αν και πότε έχει συνεδριάσει η Επιτροπή για τον έλεγχο και την πάταξη της Παράνομης Διακίνησης Καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.) από τον Ιούλιο 2014 που συστάθηκε και ποιές αποφάσεις έχει πάρει;»