Σκουρλέτης: 12,8 Εκατ. Ευρώ στις Ελληνικές ΑΠΕ Διαθέτει ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ

Σκουρλέτης: 12,8 Εκατ. Ευρώ στις Ελληνικές ΑΠΕ Διαθέτει ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ
energia.gr
Δευ, 30 Νοεμβρίου 2015 - 14:18
Χαιρετισμό σε εκδήλωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (ΜΧ) 2009-2014, απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης

Χαιρετισμό σε εκδήλωση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) – Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (ΜΧ) 2009-2014, απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «ειδικά οι σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης και συνεργασίας που υπάρχουν ώστε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που να διασφαλίζει την υλοποίηση σημαντικών έργων. Εξάλλου, οι πολιτικές μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης είναι κοινές και, ακριβώς για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δομές που μπορούν να συνδράμουν σε ένα μέλλον πιο βιώσιμο».

«O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014 βρίσκεται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο χρηματοδοτικής ενίσχυσης που προσφέρει στη χώρα μας σημαντικές δυνατότητες και ποικίλα οφέλη σε συγκεκριμένους τομείς κοινωνικού, περιβαλλοντικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Για την περίοδο 2009-2014, στην Ελλάδα, ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος χρηματοδοτεί προγράμματα ενίσχυσης των υπηρεσιών υποδοχής μεταναστών και παροχής ασύλου, κοινωνικές υποδομές, δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, στήριξης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και την ακαδημαϊκή έρευνα, με το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης, για την περίοδο αυτή, να ανέρχεται σε 63,4 εκατ. €. Συγχρηματοδοτείται από τις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) κατά 85% και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 15%.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την περίοδο 2009-2014, δραστηριοποιείται σε δύο θεματικές ενότητες, με συνολικό προϋπολογισμό, περίπου, 23 εκατ. ευρώ:

- Η πρώτη αφορά στη θεματική περιοχή «Ολοκληρωμένη Διαχείριση χερσαίων και θαλασσίων υδάτων», η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2017 με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 11.188.000 ευρώ.

- Η δεύτερη θεματική περιοχή αφορά τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συνολικού Προϋπολογισμού 12,8 εκατ. ευρώ».

«Ο τομέας των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, παράγοντας που εναρμονίζεται με τη γενικότερη Ευρωπαϊκή πολιτική. Η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού των ΑΠΕ θα συμβάλλει στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μίγματος, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στη συμμετοχή της στην προστασία του κλίματος», σημείωσε ο Υπουργός.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr