Σε μια σαφή ένδειξη εξωστρέφειας, ο ΔΕΣΦΑ φέρεται να διεκδικεί την ανάθεση συμβολαίου για τη λειτουργία και συντήρηση ενός νέου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κατασκευάζεται στο Κουβέιτ και εκτιμάται πως θα λειτουργήσει το 2021.

Ή τελική επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει το έργο αναμένεται να έχει γίνει έως τα τέλη τρέχοντος έτους, με τον ΔΕΣΦΑ να διατηρεί βάσιμες ελπίδες ότι θα επικρατήσει των ανταγωνιστών του, αφού έχει προκριθεί στη short list.

Το έργο που αφορά σε έναν από τους μεγαλύτερους, υπό κατασκευή, σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που θα περιλαμβάνει οκτώ δεξαμενές, συνολικής δυναμικότητας 225.000 κυβικών μέτρων εκάστη, προωθεί η KIPIC, θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ, που ανέθεσε στην κορεατική Hyundai Engineering την κατασκευή του τερματικού LNG. 

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2,93 δισ. δολάρια και περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επανεριοποίησης, που επεξεργάζεται 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως, οκτώ τερματικούς σταθμούς LNG, καθώς και τις απαραίτητες λιμενικές εγκαταστάσεις. 

Ο ΔΕΣΦΑ που είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι συμμετέχει στο διαγωνισμό έχει να ανταγωνιστεί τις ισπανικές Enagas και Reganosa, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, που αποτελεί θυγατρική της ΔΕΠΑ, εγκαινίασε στην Ρεβυθούσα την τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου, δυναμικότητας 95 χιλιάδων κυβικών μέτρων, κάτι που αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα του τερματικού στα 225 χιλ. κυβικά μέτρα.