Η Ολοκλήρωση του Υποθαλάσσιου Τμήματος του TurkStream Μετασχηματίζει το Ενεργειακό Τοπίο και Ενισχύει το Ρόλο της Τουρκίας

Η Ολοκλήρωση του Υποθαλάσσιου Τμήματος του TurkStream Μετασχηματίζει το Ενεργειακό Τοπίο και Ενισχύει το Ρόλο της Τουρκίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2018 - 18:35

Η Τουρκία και η Ρωσία σηματοδότησαν, χθες, την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που θα διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, με μια σύντομη τελετή στην Πόλη.

"Ο TurkStream είναι ένα ιστορικό έργο και καταβάλλουμε σύντονες προσπάθειες για να το υλοποιήσουμε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στους δίδυμους αγωγούς που εκτείνονται σε απόσταση 930 χιλιομέτρων από το ρωσικό λιμάνι της Anapa προς το παραθαλάσσιο χωριό Kiyikoy, στην βορειοδυτική Τουρκία. Όταν ολοκληρωθούν τα χερσαία έργα, κάτι που αναμένεται να έχει συμβεί έως τα τέλη του επομένου έτους, οι αγωγοί θα μεταφέρουν 31,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ επικρίνει τις ευρωπαϊκές χώρες για την εξάρτησή τους από την ρωσική ενέργεια, η Τουρκία δεν δείχνει να ανησυχεί για την ενίσχυση των συναλλαγών της σε αέριο από το μεγάλο γείτονά της, στον βορρά.

«Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των χωρών σχετικά με τον τρόπο προμήθειας του φυσικού αερίου, αναλόγως των συνθηκών που αντιμετωπίζουν», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, σε ένα σαφή υπαινιγμό για τον αμερικανό Πρόεδρο. "Η πιέσεις που ασκούνται με τις οποίες παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και εμποδίζονται τα κράτη να εξυπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν", τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντόντσε, δήλωσε, με τη σειρά του ότι ο αγωγός θα μεταφέρει 15,75 δισ. κυβικά μέτρα που θα καλύψουν τις εγχώριες ενεργειακές, ενώ το υπόλοιπο προορίζεται για εξαγωγή στις χώρες των Βαλκανίων και της Δύσης.

Ο TurkStream «θα μετατρέψει την Τουρκία σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο», δήλωσε, με τη σειρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της τελετής και πρόσθεσε πως ο αγωγός αερίου θα καταστεί ένα από τα σύμβολα της «ενίσχυσης της σύμπραξης», ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα. Οι δύο χώρες συνεργάζονται, πλέον, στενά σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, από την Συρία, την ενέργεια - με την κατασκευή από την Ρωσία του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία - καθώς τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων.