Αμφίβολο παραμένει εάν θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν, έως το τέλος της χρονιάς, οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο ΘριάσιοΠεδίο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Αυτό όταν τον περασμένο Ιανουάριο έμοιαζε σχεδόν βέβαιο ότι οι μπουλντόζες στην έκταση 588 στρεμμάτων θα κάνουν την εμφάνισή τους φέτος

Η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εξασφαλίστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, φαίνεται να υπήρξε η βασική αιτία για την καθυστέρηση στη συμβασιοποίηση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, αναμενόταν η κατάθεση προς κύρωση στη Βουλή του κειμένου της σύμβασης παραχώρησης, μετά και την υπογραφή του από τα εμπλεκόμενα μέρη. Δηλαδή, την ΓΑΙΑΟΣΕ, την κοινοπραξία Goldair Cargo-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Πλέον, οι περισσότερες υπογραφές, με εξαίρεση αυτή του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει.

Ωστόσο, χάθηκε ο αρχικός στόχος για κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης εάν όχι μέσα στον Ιούνιο -όπως ήθελαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες- στο Α’ θερινό τμήμα που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 2 Αυγούστου. Και με τη Βουλή να παραμένει κλειστή μέχρι και τις 22 Αυγούστου, νεότερα δεν θα υπάρχουν έως τις 23 Αυγούστου οπότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Β’ θερινό τμήμα.

Εάν στο καλό σενάριο, η Βουλή κυρώσει τη σύμβαση τον Σεπτέμβριο, ο ανάδοχος, η τεχνική εταιρεία Αρχικόν, θα διαθέτει λιγότερο από τέσσερις μήνες προκειμένου να εγκαταστήσει τα εργοτάξια στην έκταση. Γι’ αυτό μοιάζει αβέβαιος ο στόχος της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών έως το τέλος του 2018.

Να σημειωθεί ότι το κείμενο της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος μηχανισμού σταθερότητας προέβλεπε ότι η σύμβαση παραχώρησης του logistics center Θριασίου θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η έναρξη της κατασκευής θα σηματοδοτήσει την έναρξη υλοποίησης της πρώτης φάσης, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο.

Η κοινοπραξία Goldair Cargo-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό επελέγη για την κατασκευή και εκμετάλλευση, για 50 χρόνια, του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, θα αναπτύξει, σε πρώτη φάση, 120.000 τ.μ.  Από το δεύτερο έως το δέκατο έτος, από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα υλοποιηθούν τα εναπομείναντα 120.000 τ.μ. χώρων και σε βάθος δεκαετίας, το κονσόρτσιουμ θα ολοκληρώσει στο Θριάσιο την κατασκευή 240.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων.

Συνολικά θα αναπτυχθούν 250.000 παλετοθέσεις σε 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση που καταλαμβάνει 588 στρέμματα.

Η πρόοδος της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου Θριασίου συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη ενδιαφέροντος για την μίσθωση των χώρων. Ήδη, η κοινοπραξία Goldair Cargo-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεννόησης (M.o.U) με την εταιρεία Foodlink, μέλος του ομίλου FDL, για την μίσθωση χώρων και παροχή υπηρεσιών σε επιφάνεια 50.000 τ.μ.

(capital.gr)