ΤΑΙΠΕΔ: ‘Εναρκτήριο Λάκτισμα’ του Διαγωνισμού για την Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα οι Δύο Προσκλήσεις για Συμβούλους

ΤΑΙΠΕΔ: ‘Εναρκτήριο Λάκτισμα’ του Διαγωνισμού για την Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Καβάλα οι Δύο Προσκλήσεις για Συμβούλους
energia.gr
Τρι, 14 Αυγούστου 2018 - 14:48

Στις ‘ράγες’ φαίνεται να μπαίνει ο σχεδιασμός -εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ- του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα, με σκοπό τη μετατροπή του σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου

Συγκεκριμένα, το Ταμείο προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών (α) χρηματοοικονομικού και (β) νομικού συμβούλου, οι οποίοι θα συντονίσουν τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του συγκεκριμένου asset.

Αναλυτικότερα και με βάση τα όσα περιγράφονται στις προσκλήσεις, οι δύο σύμβουλοι θα συνδράμουν αρχικά στη διαδικασία επιλογής του βέλτιστου σχήματος για το διεθνή διαγωνισμό στον οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Στη συνέχεια, ο νομικός σύμβουλος καλείται να συνδράμει το ΤΑΙΠΕΔ στη διαδικασία που θα ακολουθήσει μέχρι τις τελικές διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης του κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας. Παράλληλα, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα συνδράμει το Ταμείο στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους υποψήφιους επενδυτές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική διευκρίνιση του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου «απευθύνεται σε επενδυτικές τράπεζες εγνωσμένου κύρους ή /και σε εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών εγνωσμένου κύρους ή /και σε συναφείς συμπράξεις».

Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων. Επί του παρόντος, το κοίτασμα είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas, η οποία, ωστόσο, έχει εκφράσει ήδη από το 2010 -μέσω σχετικής πρότασης προς το Δημόσιο- το ενδιαφέρον της για τη μετατροπή του σε υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ στον ιστότοπό του, «το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση».

«Η υπόγεια αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή», συνεχίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI.