Μ. Βερροιόπουλος: Πυλώνας Ενεργειακής Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Μ. Βερροιόπουλος: Πυλώνας Ενεργειακής Σταθερότητας και Ανάπτυξης στα Βαλκάνια η Ελλάδα
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 26 Ιουνίου 2018 - 20:26

Πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης των Βαλκανίων χαρακτήρισε την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργανώνει σήμερα και αύριο, στην Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Αναφερόμενος στη συνεισφορά της ευρύτερης περιοχής στην ολοκλήρωση της ιδέας της Ενεργειακής Κοινότητας, που ιδρύθηκε το 2005 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με σκοπό την ενιαία ενεργειακή αγορά Ε.Ε- βαλκανικών χωρών, ο κ. Βερροιόπουλος επισήμανε, πως «η Ελλάδα έχει υποτιμήσει τις δυνατότητες της.»

Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών διευκρίνησε: «Οι δυνατότητές μας, συγκρινόμενες με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα στιβαρό παραγωγικό δυναμικό τόσο σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρισμό, όσο και στους υδρογονάνθρακες όπου υπάρχουν σημαντικές υποδομές, όπως είναι τα διυλιστήρια.»

Ο κ.  Βερροιόπουλος υπογράμμισε ότι η χώρα «είναι πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο και προτιθέμεθα αυτό να το πάμε πιο πέρα. Συνεπώς, η Ελλάδα είναι πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ανάπτυξης των Βαλκανίων.»

Αναφερόμενος στο πεδίο των προοπτικών της αντικατάστασης της «βρώμικης» ενέργειας, ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερέχει σε σχέση με τα Βαλκάνια, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο «η Ελλάδα κάθε ημέρα "τρέχει" σε επίπεδο έτους, με 30% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%. Εάν κοιτάξετε γύρω μας, τα πράγματα είναι σαφώς πιό πίσω.»

Ο ΓΓ εστίασε την προσοχή του και στις αλλαγές που κυοφορούνται στο ενεργειακό τοπίο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. «Τα πρώτα αποτελέσματα από τον ενεργειακό σχεδιασμό δείχνουν τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει αλλά και την ανάγκη για την περιφερειακή συνεργασία», για να διευκρινήσει πως οι αλλαγές αφορούν στο μίγμα καυσίμου, τόσο σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε ό,τι έχει σχέση με την κίνηση, τις μεταφορές και την θέρμανση. «Οι αλλαγές έχουν χρονικό ορίζοντα, αρχικά, το 2030 και μετά, το 2040», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Βερροιόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι οι δυνατότητες της χώρας στο να παράξει ΑΠΕ αλλά και στο να κάνει επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις χώρες των Βαλκανίων είναι  πάρα πολύ μεγάλες. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι οι νέες διασυνδέσεις που είναι προγραμματισμένες, θα δώσουν τη δυνατότητα στις μονάδες είτε των ΑΠΕ, είτε και στις θερμικές - κυρίως το φυσικό αέριο - να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊοντα ιδίως στις γειτονικές χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του energia.gr, για την υποεπένδυση, που όπως είχε τονίσει με παλιότερες δηλώσεις του, που ταλανίζει τον ενεργειακό τομέα, o ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών υπογράμμισε πως «υπάρχουν, πράγματι, τομείς που οφείλουμε να πάμε με ταχύτερο ρυθμό. Για παράδειγμα, συνέχισε «στο εσωτερικό μας σύστημα παρατηρείται μια συγκράτηση επενδύσεων σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση πολλών νησιών της Ελλάδα» και είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, πολύ πιο πριν από την οικονομική κρίση στη χώρα, δεν έγιναν  οι απαραίτητες επενδύσεις για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Πλέον, τόνισε ο κ. Βερροιόπουλος, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κινείται γρήγορα για να καλύψει τα σχετικά κενά, ενώ επισπεύδει και έργα, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία, μέσω της γραμμής Μαρίτσα - Νέα Σάντα Κιλκίς, συνολικής ισχύος 1.500 MW.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων είπε πως υπάρχουν ορισμένες επενδύσεις που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, σε πολύ προχωρημένο στάδιο και εκτίμησε πως θα έχουμε, σύντομα, θετικά αποτελέσματα από το κομμάτι της εκμετάλλευσης των χερσαίων κοιτασμάτων, αρχικά και βραχυμεσοπρόθεσμα, των υποθαλάσσιων  κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.