BIS: Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου Δεν Οφείλεται Μόνο Στα Θεμελιώδη Μεγέθη

BIS: Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου Δεν Οφείλεται Μόνο Στα Θεμελιώδη Μεγέθη
energia.gr
Δευ, 9 Φεβρουαρίου 2015 - 09:19
Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση, καθώς η αντιστάθμιση κινδύνου και τα χρέη των εταιρειών του κλάδου έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, τονίζει σε έκθεση της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS)
Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αλλαγές στην παραγωγή και την κατανάλωση, καθώς η αντιστάθμιση κινδύνου και τα χρέη των εταιρειών του κλάδου έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο, τονίζει σε έκθεση της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) .

H BIS, που είναι γνωστή ως «η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», συνέκρινε την πτώση των τελευταίων μηνών με την πτώση που είχε σημειωθεί το 1996 και το 2006 και συμπέρανε ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, τώρα η παραγωγή είναι κοντά στις προσδοκίες της αγοράς και ότι η κατανάλωση είναι οριακά κάτω από τις προβλέψεις.

Μολονότι η απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή, αποτέλεσε «το σημείο-κλειδί» στη διολίσθηση των τιμών, αναφέρει η BIS, εντούτοις, προσθέτει, άλλοι παράγοντες μπορεί να επιτάχυναν την υποχώρηση.

Ένας παράγοντας είναι τα υψηλά χρέη των πετρελαϊκών εταιρειών.

Η μείωση των ταμειακών ροών λόγω των χαμηλότερων τιμών, συνεπάγεται τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να συνεχίζουν την παραγωγή πετρελαίου με υψηλούς ρυθμούς -ή ακόμα και σε μεγαλύτερες ποσότητες- προκειμένου να διατηρήσουν σταθερές τις χρηματικές ροές, καθυστερώντας έτσι με αυτό τον τρόπο τη μείωση της παραγωγής. 

Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στις εταιρείες που εδρεύουν στις αναδυόμενες αγορές, καθώς το ισχυρό δολάριο προκαλεί μεγαλύτερες αναλογικά ζημίες. 

Ένας άλλος παράγοντας είναι η αυξανόμενη, από το 2010 και μετά, εξάρτηση των εταιρειών πετρελαίου από τους swap dealers ως αντισυμβαλλόμενους για την αντιστάθμιση του κινδύνου (hedging) από τις διακυμάνσεις των τιμών. 

Αυτοί οι dealers, σε περιόδου έντονης μεταβλητότητας, δεν δείχνουν διατεθειμένου να πωλήσουν στις εταιρείες παράγωγα με τα οποία αυτές προστατεύονται από τις διακυμάνσεις (την άνοδο ή την πτώση των τιμών).

Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες να εξαναγκάζονται οι εταιρείες να δραστηριοποιηθούν απευθείας στις αγορές παραγώγων, προκειμένου να καλύψουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τα έσοδα τους η πτώση των τιμών του πετρελαίου και έτσι με αυτόν τρόπο να συμβάλουν στο φαινόμενο των έντονων διακυμάνσεων των τιμών.