«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τρομακτικό κόσμο παγκόσμιας αστάθειας, εκτός αν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίσουν την απειλή της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας Δρ Τζιμ Γιονγκ Κιμ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τρομακτικό κόσμο παγκόσμιας αστάθειας, εκτός αν οι κυβερνήσεις αντιμετωπίσουν την απειλή της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος» προειδοποιεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας Δρ Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε μία απρόσμενη κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε αυτόν τον μήνα από τις ΗΠΑ και την Κίνα σχετικά με το πώς κάθε χώρα σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2020.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μία τεράστια πρόοδο, αλλά δεν είναι βεβαίως από μόνη της αρκετή για να σταματήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες που αυξάνονται σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας αυτή η αύξηση μόνον ως «ανησυχητική» μπορεί να εκληφθεί και ακριβώς ως τέτοια περιγράφεται στην τελευταία έκθεση της τράπεζας σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εάν δεν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και που οι επιστήμονες λένε ξεκάθαρα ότι οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, μερικές από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες τροφίμων στον κόσμο θα επηρεαστούν σοβαρά από καύσωνες, βροχές και άλλες ακραίες καιρικές καταστάσεις , γεγονός που υπογραμμίζει η εν λόγω έκθεση.

Ο Δρ Κιμ επισήμανε επί παραδείγματι, ότι οι μετρήσεις των αποδόσεων της σόγιας στη Βραζιλία θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 70 τοις εκατό, ενώ η συγκομιδή σιταριού θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 50 τοις εκατό μέχρι το 2050, εάν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ - βιομηχανικά επίπεδα. Σημειώνεται ότι οι θερμοκρασίες είναι ήδη κατά 0.8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από όσο ήταν το 1800.

Σε έναν κατά τέσσερις βαθμούς θερμότερο κόσμο, σε έναν κόσμο δηλαδή, με «άνευ προηγουμένου» ακραίες θερμοκρασίες θα επηρεαστεί το 70 με 80 τοις εκατό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου οι άνθρωποι είναι ήδη αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα των λιγοστών υδάτινων πόρων.

Στην Κεντρική Ασία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από την άλλη, το λιώσιμο των πάγων και οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα της ροής των υδάτων θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και υψηλούς κινδύνους των χειμάρρων, όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Τράπεζας, που ανατέθηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων και Κλιματικής Αλλαγής Analytics, του Πότσνταμ της Γερμανίας.

Η μελέτη όπως αναφέρουν οι Financial Times, είναι η τρίτη του είδους της, που η Διεθνής Τράπεζα έχει κυκλοφορήσει και επικεντρώνεται σε περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα ως δανειστής .

Στην έκθεση τονίζεται επίσης ότι υπήρξε μια «ισχυρή αύξηση» των ποσοστών σε ότι αφορά φαινόμενα όπως ξηρασίες, καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών, αλλά προειδοποιεί οι αριθμοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή λόγω της αύξησης στις αναφορές των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα κατά την ίδια περίοδο, οι οποίες είναι «πολύ δύσκολο να ποσοστικοποιηθούν ».

"Παρόλα αυτά, αυτή η αύξηση στις αναφορές των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα θεωρείται, ότι έχει σημειωθεί κυρίως πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 (και την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας των πληροφοριών), ενώ ο αριθμός των καταστροφών που καταμετρήθηκαν σχεδόν διπλασιάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και την περίοδο 2010-2014.

Η έκθεση εξετάζει επίσης ισχυρισμούς ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει παίξει κάποιο ρόλο σε κοινωνικές αναταραχές, όπως η Αραβική Άνοιξη που έριξε κυβερνήσεις από την εξουσία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ακριβώς λόγω του αντίκτυπου των υψηλότερων τιμών των τροφίμων από καλλιέργειες, που επλήγησαν από την ξηρασία ή άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα ευρήματα αυτά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται με προσοχή, επισημαίνει η μελέτη, αν και προσθέτει: «Η περίπτωση της Αραβικής Άνοιξης υποδηλώνει ότι οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες και οι μηχανισμοί της αγοράς από κοινού μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων».

Ο Δρ Κιμ τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμπνέουν σοβαρές ανησυχίες. «Τα δραματικά ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους», είπε επισημαίνοντας ως παραδείγματα τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην Αυστραλία αυτό το μήνα και τις χιονοπτώσεις ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Καθώς ο πλανήτης εξακολουθεί να υπερθερμαίνεται, οι καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα , τα οποία σήμερα τα χαρακτηρίζουμε ως «ισχυρότερα του αιώνα», έτσι όπως διαμορφώνεται τι κλίμα θα καταλήξουν να θεωρούνται φυσιολογικά. Κι αυτό καταδεικνύει, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έναν τρομακτικό κόσμο αυξημένου κινδύνου και αστάθειας », είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Κιμ.

«Αυτές οι αλλαγές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο τον στόχο για τη μείωση, την ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων », κατέληξε ο πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, προσθέτοντας πως το φαινόμενο έχει επίσης σοβαρές συνέπειες, τόσο για τους κρατικούς προϋπολογισμούς ανάπτυξης, όσο και για οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα.

Πηγή: Finacial Times