Σε Λάθος Κατεύθυνση το «Ήλιος»

Ουδείς εχέφρων άνθρωπος μπορεί να έχει αντιρρήσεις ή να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που διαθέτει, καθ’ ότι το πρωτογενές καύσιμο – δηλ. ηλιακή ακτινοβολία, άνεμος, ύδωρ, βιομάζα, γεωθερμία- παρέχεται εντελώς δωρεάν και πλουσιοπάροχα από την φύση. Επιπλέον σήμερα, σε σύγκριση με 5,10 ή και 20 χρόνια πριν, οι τεχνολογίες μετατροπής έχουν ωριμάσει και διατίθενται πλέον σε ανταγωνιστικές τιμές
energia.gr
Δευ, 20 Φεβρουαρίου 2012 - 14:53

Ουδείς εχέφρων άνθρωπος μπορεί να έχει αντιρρήσεις ή να αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που διαθέτει, καθ’ ότι το πρωτογενές καύσιμο – δηλ. ηλιακή ακτινοβολία, άνεμος, ύδωρ, βιομάζα, γεωθερμία- παρέχεται εντελώς δωρεάν και πλουσιοπάροχα από την φύση. Επιπλέον σήμερα, σε σύγκριση με 5,10 ή και 20 χρόνια πριν, οι τεχνολογίες μετατροπής έχουν ωριμάσει και διατίθενται πλέον σε ανταγωνιστικές τιμές. Υπό αυτήν την έννοια, η περαιτέρω ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων και άλλων ΑΠΕ στα επίπεδα που προδιαγράφουν οι Ευρωπαϊκοί Στόχοι για το 2020, που σημαίνει εγκατεστημένη ισχύς της τάξης των 8.0-10.0 GW στην περίπτωση του ηλεκτρισμού- έναντι 14.0 GW από συμβατικές πηγές που διαθέτει ήδη το διασυνδεδεμένο σύστημα – είναι λίαν ευπρόσδεκτη καθότι θα αξιοποιήσει τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην μείωση των παραγόμενων ρύπων.

Άρα θα περίμενε κάποιος ότι το φιλόδοξο, πράγματι, σχέδιο «Ήλιος», που με βαρύγδουπες ανακοινώσεις εδώ και έξι μήνες παρουσιάζει συνεχώς και από διάφορα βήματα, εντός και εκτός Ελλάδος, ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εγίνετο αποδεκτό ως μάννα εξ ουρανού - αφού μάλιστα εγγυάται σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο και ως τέτοιο έχει γίνει αποδεκτό από τους εταίρους μας, και μάλιστα έχει συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 26/10/2011 και στην πρόσφατα ψηφισθείσα Δανειακή Σύμβαση από την Βουλή. Σύμφωνα με την λογική του «Ήλιος» και των εμπνευστών του, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας και άρα μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρισμού από φωτοβολταϊκά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να τις εξάγει στην βόρεια Ευρώπη, βλέπε Γερμανία. Αυτό που χρειάζεται, μας πληροφορούν οι υποστηρικτές του «Ήλιος», είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις για την σταδιακή κατασκευή 10GW φωτοβολταικών πάρκων σε τεράστιες εκτάσεις άγονης γης στην ενδοχώρα και η κατασκευή ενός μεγάλου υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου (άνω των 1.200 χλμ.) για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από την Δ. Ελλάδα στη Β. Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία. Έτσι, το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, για το οποίο σημειωτέον δεν έχει καταρτισθεί ούτε μία μελέτη σκοπιμότητας - πόσω μάλλον μελέτη εφαρμογής με λεπτομερή οικονομοτεχνική και ηλεκτρολογικά στοιχεία - και που προφανώς προωθείται για καθαρά πολιτικούς σκοπούς, εγγυάται πλουσιοπάροχα έσοδα που υποτίθεται θα σώσουν την χώρα από τα δανειακά της βάρη.

Όμως μια προσεκτική ανάλυση των όσων κατά καιρούς έχει παρουσιάσει ο υπουργός ΠΕΚΑ αποδεικνύει ότι τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί απλούστατα δεν ικανοποιούνται οι δύο βασικές συνιστώσες οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής. Δηλαδή όχι μόνο δεν υπάρχει πωλητής αλλά δεν υφίσταται - ούτε όμως μπορεί να υπάρξει υπό τις σημερινές συνθήκες - αγοραστής, ο οποίος θα αγοράζει το φωτοβολταϊκά παραγόμενο ρεύμα της Ελλάδος και μάλιστα σε αρκετά υψηλότερες τιμές από αυτές που θα αγοράζει σε λίγα χρόνια ο Γερμανός Διαχειριστής από τους εγχώριους παραγωγούς ΑΠΕ. Προς επίρρωση δε αυτού του απλού αξιώματος πριν δύο εβδομάδες το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας- δηλ. ο υποτιθέμενος εταίρος μας στο project «Ήλιος» - εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση όπου απέκλεισε κατηγορηματικά οιαδήποτε μελλοντική αγορά Ελληνικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ισχύουσες ή μελλοντικές τιμές feed in tariffs. Παρ’ όλ’ αυτά ο ανεκδιήγητος πρώην υπουργός οικονομικών και νυν ΥΠΕΚΑ, ο οποίος όχι μια αλλά τρεις φορές εψεύσθη δημοσίως στο πανελλήνιο ότι δεν θα εφηρμόζοντο νέα μέτρα, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα και κατέθεσε πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την ίδρυση ανωνύμου κρατικής εταιρείας, με την ονομασία «Πρόγραμμα ‘Ηλιος ΑΕ» με αρχικό κεφάλαιο 1.0 εκατ. Ευρώ, με πολυπληθές προσωπικό και πολυμελές Δ.Σ. Στόχος της εν λόγω εταιρείας να υλοποιήσει αυτή το σχέδιο των 10.0 GW υποκαθιστώντας στην ουσία τους ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για έναν ακόμη καθαρόαιμο δημόσιο φορέα που στόχος του είναι το βόλεμα των ημετέρων, η παρέμβαση του κράτους στην αγορά και η στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού.

Την στιγμή κατά την οποία η χώρα οδηγείται τάχιστα στη χρεωκοπία, και η κυβέρνηση Παπαδήμου προσπαθεί απελπισμένα, υποτίθεται, να περιμαζέψει το σπάταλο και εκτεταμένο πέραν κάθε λογικής κράτος, το ΥΠΕΚΑ προχωρεί ανερυθρίαστα στην ίδρυση ενός ακόμα φορέα υπό τον μανδύα της «πράσινης» ανάπτυξης. Το σκηνικό αυτό το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν και αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που μάς οδήγησαν εδώ που φθάσαμε. Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να βάλει ένα τέλος στο νέο πάρτι που πάει να στηθεί εις βάρος του άγρια φορολογούμενου Έλληνα πολίτη και να αφήσει την αγορά να κάνει την δουλειά της. Εάν το «Ήλιος» αποτελεί πράγματι υποχρέωσή μας έναντι των δανειστών μας το έργο μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί - εφόσον διαμορφωθούν κατάλληλοι και οικονομικά βιώσιμοι όροι - από κοινοπραξία μεγάλων και δοκιμασμένων ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβει αυτή να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις και να λειτουργήσει το project. Ο ρόλος του κράτους είναι και θα πρέπει να παραμείνει ρυθμιστικός και γι’ αυτό εγγυάται η ΡΑΕ που διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς. Αυτό υπαγορεύει η σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρακτική για την οποία υποτίθεται ότι κόπτονται ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι ομοϊδεάτες του.