Σταμπολής στο ACTION 24: Γιατί Δεν Έχουν Ανέβει οι Τιμές του Πετρελαίου Παρά τις Επιθέσεις των Χούθι (Video)

Σταμπολής στο ACTION 24: Γιατί Δεν Έχουν Ανέβει οι Τιμές του Πετρελαίου Παρά τις Επιθέσεις των Χούθι (Video)
energia.gr
Σαβ, 20 Ιανουαρίου 2024 - 14:25

Για τη δράση των ανταρτών Χούθι και τις επιπτώσεις της στην αγορά ενέργειας μίλησε, το πρωί της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «ACTION Τώρα» του καναλιού ACTION 24, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων και παρουσιαστών της εκπομπής κκ. Νίκου Υποφάντη  και Ντόρας Κουτροκόη για 

το αν και πότε θα έχουμε άνοδο των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας των εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι αυτό δεν είναι βέβαιο.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, αυτή τη στιγμή, όπως άλλωστε και μετά την επίθεση της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ αλλά και μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, η αγορά ανεβαίνει, με τα πρώτα χτυπήματα, αλλά μετά πέφτει. Όπως υπογράμμισε, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι πολύ συγκεκριμένοι: δηλαδή, υπάρχει μία υπεροπροσφορά αργού στην παγκόσμια αγορά, καθώς και υψηλά αποθέματα, ενώ, μεγάλοι παραγωγοί εκτός OPEC, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, παράγουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο απ’ ότι είχε εκτιμηθεί. Άρα, υπάρχει ένας εφησυχασμός στην αγορά και στους traders, οι οποίοι και καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις τιμές.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα πλέον είναι πολύ ανησυχητική διότι έχει μειωθεί η διέλευση πλοίων από την περιοχή της Ερυθράς και του Σουέζ κατά 75 με 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καθώς και της αναμενόμενης ροής πλοίων, βάσει ναύλων και συμφωνιών.

Μάλιστα, απέδωσε την επέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των ανταρτών Χούθι στο ότι υπάρχει πρόβλημα και στη Διώρυγα του Παναμά, λόγω της πτώσης της στάθμης της θάλασσας, με συνέπεια να έχουμε και εκεί μειωμένο traffic. Συνεπώς, όπως εξήγησε ο κ. Σταμπολής, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικές δίοδοι, μέσα από στενά, παγκοσμίως, που έχουν πρόβλημα. Άρα, Αμερικανοί και Βρετανοί δεν μπορούσαν να περιμένουν «ούτε μία ημέρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, διότι ήθελαν να αποκαταστήσουν την τάξη στις θαλάσσιες διαδρομές.

Το video με τη συμμετοχή του προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Κωστή Σταμπολή στην εκπομπή «ACTION Τώρα» (15/01):