Γνωστός και ως Dr. Doom για τις προβλέψεις του για την παγκόσμιο οικονομική κρίση του 2008, o Nouriel Roubini (ελλ.: Νουριέλ Ρουμπινί) εκπλήσσει για μια ακόμα φορά με τις πολύ εύστοχες και επίκαιρες επισημάνσεις του μέσα από το νέο του βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Megathreats" (ελλ.: "Οι Μεγάλες Απειλές") και εκδόθηκε από τον γνωστό εκδοτικό οίκο John Murray στο τέλος του 2022

 

Ας σημειωθεί ότι ο κορυφαίος οικονομολόγος, που έχει γίνει διάσημος για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, συγκαταλέγεται στους ομιλητές του εφετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί στις 26-29 Απριλίου.

Πριν προλάβει να στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι από την έκδοση του νέου πονήματος του Roubini και ξέσπασε η μίνι τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με την κατάρρευση σειράς τραπεζών στις ΗΠΑ με προεξέχουσα την Silicon Valley Bank, και την χρεωκοπία της Credit Suisse στην Ελβετία (και τελικά την εξαγορά της σε εξευτελιστική τιμή από την UBS).

Με εμφανή πλέον τα δείγματα αστάθειας του τραπεζικού συστήματος και νομισματικής ανωμαλίας η και κατάρρευσης (meltdown) να επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τον Roubini, ο οποίος έχει συμπεριλάβει τα ανωτέρω μαζί με τον υψηλό πληθωρισμό και τα κρυπτό νομίσματα ως μια από τις 10 βασικές απειλές που θα αντιμετωπίσει, και ήδη αντιμετωπίζει, ο πλανήτης.

Υπάρχουν ακόμα 9 μέγα-απειλές που έρχονται να υποσκάψουν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας και να αποτελέσουν τροχοπέδη για μια ομαλή ανάπτυξη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το υψηλό παγκόσμιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και η τάση για περαιτέρω αύξηση, ο εκκολαπτόμενος στάσιμο πληθωρισμός, το δημογραφικό πρόβλημα (και το μεταναστευτικό ως άμεση απόληξη του),η ισχυρή τάση για αστικοποίηση με τους ενεργειακούς και υγειονομικούς κινδύνους που αυτή περικλείει, η τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ) και ότι αυτή συνεπάγεται στην δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων, η τάση για εθνική περιχαράκωση και το τέλος της παγκοσμιοποίησης και περαιτέρω ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, ο νέος ψυχρός πόλεμος (ήδη εμφανής μετά την ανοικτή ρήξη της Δύσης με την Ρωσία), η κλιματική αλλαγή και γενικότερα ο κίνδυνος διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας της βιόσφαιρας.

Όπως πολύ σωστά υποστηρίζει ο Roubini τις απειλές αυτές δεν πρέπει να τις βλέπουμε μεμονωμένα αλλά συνδυαστικά καθότι οι περισσότερες επικαλύπτουν η μια την άλλη. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η απώλεια ελέγχου μιας εκ των ανωτέρω απειλών αργά η γρήγορα οδηγεί σε γενικευμένη κρίση όπως είδαμε στην περίπτωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 η της πανδημίας το 2020/2022. Βάσει της ενδελεχούς ανάλυσης του ο Roubini διαβλέπει ένα μάλλον δυστοπικό μέλλον για την ανθρωπότητα γεμάτο σοβαρούς κινδύνους ικανούς ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν ισορροπίες και να απειλήσουν την ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να συμβεί γιατί ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει εξαιρετικά πολύπλοκα διοικητικά και οικονομικά συστήματα, έχοντας αφήσει καταστάσεις να εξελιχθούν χωρίς ικανή εποπτεία και την δυνατότητα αποτελεσματικής επέμβασης.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει τις διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις του Roubini άκρως υπερβολικές και να μην συμφωνήσει απαραίτητα με την έκδηλη ανησυχία του για την πορεία των πραγμάτων. Ομως η ανάγνωση του βιβλίου μας βοηθά να κατανοήσουμε το πώς λειτουργεί σήμερα ο μάλλον περίπλοκος ορατός και αόρατος (βλέπε ψηφιακός) κόσμος μας και να αντιληφθούμε το πόσο εύθραυστο είναι τελικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμεθα.

Ποιος είναι ο Νουριέλ Ρουμπινί 

Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της ΚΟΕ (www.rgemonitor.com), μιας εταιρείας συμβούλων σε χρηματοοικονομικά θέματα· παρακολουθεί συχνά και παρουσιάζει τις απόψεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, και σε άλλα διεθνή fora· είναι επίσης σύμβουλος κεντρικών τραπεζιτών διαφόρων χωρών.

Το περιοδικό "Foreign Policy" τον ανακήρυξε το 2010 έναν από τους εκατό κορυφαίους στοχαστές παγκόσμιας εμβέλειας· το περιοδικό Forbes, έναν από τους κορυφαίους δέκα ειδήμονες του οποίου οι απόψεις και οι ιδέες πρέπει να είναι γνωστές σε κάθε ανώτερο επιχειρηματικό στέλεχος· και το περιοδικό Fortune, έναν από τους ειδικούς της αγοράς που προέβλεψαν την παρούσα σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση.

Συγγραφέας              Roubini, Nouriel
Eκδότης                     John Murray
ISBN                          9781529373783
Έτος κυκλοφορίας    2022
Σελίδες                      368