OIES: Ποια Θα Είναι Η Επόμενη Κίνηση της Σαουδικής Αραβίας Όσον Αφορά το Πετρέλαιο;

OIES: Ποια Θα Είναι Η Επόμενη Κίνηση της Σαουδικής Αραβίας Όσον Αφορά το Πετρέλαιο;
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2019 - 14:45

Η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου τύπου Brent κάτω από τα $60 το βαρέλι κατά τις τελευταίες εβδομάδες και η εξασθένιση των προοπτικών της πετρελαϊκής ζήτησης λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έφεραν στο προσκήνιο 

το θέμα της επόμενης κίνησης της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES), με τίτλο «Saudi Arabia’s Next Oil Move», υπάρχουν ποικίλες αναφορές διαφόρων μέσων ενημέρωσης, οι οποίες δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα ανεχθεί την τελευταία πτώση τιμών του πετρελαίου και έχει ήδη προσεγγίσει άλλες χώρες μέλη του OPEC για να συζητήσουν πιθανούς τρόπους επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος.  

Για τους περισσότερους αναλυτές και επενδυτές, αυτό σηματοδοτεί ότι η Σαουδική Αραβία είναι πρόθυμη να περιορίσει περαιτέρω την πετρελαϊκή της παραγωγή, προκειμένου να διατηρήσει ένα κατώτατο όριο κάτω από την τιμή του πετρελαίου, ανεξάρτητα από τη φύση των διάφορων κραδασμών (shocks) που έπληξαν την αγορά. Όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι της εξισορρόπησης της αγοράς, αυτή είναι η κατάσταση που ήλπιζε να αποφύγει. Το 2017, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih δήλωσε ότι ο εξισορροπητικός ρόλος της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά δεν θα επιβαρυνθεί με το πρόβλημα του «λαθρεπιβάτη» (free rider problem). Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόβλημα  επικεντρώνεται στο γεγονός ότι κάποιοι επωφελούνται από πόρους, δημόσια αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς να συνεισφέρουν με το μερίδιο που τους αναλογεί, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πετρέλαιο. Επομένως, η Σαουδική Αραβία δεν θα πρέπει να ωθήσει τους επενδυτές σε παράλογες συμπεριφορές ή ευσεβείς πόθους ότι ο OPEC ή το Βασίλειο θα συνεισφέρει σε επενδύσεις άλλων με δικά τους έξοδα.  

Η μελέτη του OIES επισημαίνει ότι οι συνεχείς εναλλαγές στις προσδοκίες και η δυσκολία εύρεσης της κατάλληλης τροχιάς υπό τις τρέχουσες συνθήκες δείχνουν ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται καθ’ οδόν μιας πολύ δυσπρόσιτης πορείας. Οι συνθήκες έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με τα ισοζύγια της αγοράς πετρελαίου να παρουσιάζουν ακόμα κάποιες «δυνάμεις» λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, των περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής των χωρών μελών του OPEC και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της σχιστολιθικής παραγωγής των ΗΠΑ. Επίσης, οι προσδοκίες για μία απότομη πτώση της ζήτησης επιδεινώνουν τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, με ορισμένες να προβλέπουν μια τέλεια «καταιγίδα», στην οποία η χαμηλότερη ζήτηση και η αυξανόμενη προσφορά σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την αγορά εκτός ισορροπίας. Μέχρις ότου περιοριστεί η απόκλιση στις προσδοκίες και το μακροοικονομικό κλίμα σταθεροποιηθεί, ο OPEC θα διαπιστώσει ότι έχει περιορισμένες επιλογές και θα πρέπει να προετοιμαστεί για την ύπαρξη δυσκολότερων συνθηκών στο προσεχές μέλλον.

Η συγκεκριμένη μελέτη του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES) είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.oxfordenergy.org/wpcms/wp-content/uploads/2019/08/Saudi-Arabias-Next-Oil-Move.pdf?v=f214a7d42e0d