Ο κλοιός των... «αρκούδων» γύρω από το πετρέλαιο χαλάρωσε λίγο χθες, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, παρότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά το ίδιο διάστημα

Ο κλοιός των... «αρκούδων» γύρω από το πετρέλαιο χαλάρωσε λίγο χθες, καθώς οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, παρότι η παραγωγή αυξήθηκε κατά το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η προσφορά μαύρου χρυσού από το Ριάντ τον περασμένο μήνα υποχώρησε στα 9,36 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 328.000 βαρέλια σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, η παραγωγή αυξήθηκε στα 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, από 9,6 τον Αύγουστο.

Αλλαγή στάσης;
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά έως και 2,3%, στα 86,65 δολ./βαρέλι, και αυτή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε κατά 1,7% στα 81,90 δολ./βαρέλι, καθώς ορισμένοι αναλυτές διέκριναν στην κίνηση αυτή μια στροφή σε σχέση με την έως τώρα στάση της Σαουδικής Αραβίας, που φέρεται διατεθειμένη να ανεχθεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και έτοιμη να επιδοθεί σε πόλεμο τιμών με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες για να θωρακίσει τα μερίδια αγοράς της, ιδιαίτερα στην Ασία.

Εάν η ερμηνεία αυτή είναι σωστή (πράγμα διόλου βέβαιο...), τότε το «ψαλίδι» στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ριάντ θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο για απόφαση μείωσης των ποσοστώσεων παραγωγής στη Σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, στις 27 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι χώρες του καρτέλ όπως η Λιβύη, η Αγκόλα και η Βενεζουέλα ζητούν επιτακτικά την ανάληψη δράσης για να στηριχθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού, που έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% από τα υψηλά του Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία όμως που έχει το μεγαλύτερο ειδικό βάρος δεν έδειχνε να συμμερίζεται τη θέση αυτή.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μείωσης εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, αφού δεν συνοδεύθηκε και από μείωση παραγωγής. «Η χώρα ίσως να ήθελε να αποθηκεύσει πετρέλαιο για εσωτερική χρήση ή για να το πουλήσει στο μέλλον, όταν ενισχυθούν ο τιμές», σχολίασε ο Μπιλ Ο' Γκρέιντι της Confluence Asset Management.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 24/10/2014)