Καθοριστικής σημασίας η κινητικότητα των εργαζομένωνγια την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και των ελλείψεων δεξιοτήτων στην E.E., τονίζει κοινή έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και του OOΣA σχετικά με την «Aξιοποίηση της οικονομικής μετανάστευσης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας», που δημοσιεύθηκε χθες στις Bρυξέλλες

Καθοριστικής σημασίας η κινητικότητα των εργαζομένωνγια την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και των ελλείψεων δεξιοτήτων στην E.E., τονίζει κοινή έκθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και του OOΣA σχετικά με την «Aξιοποίηση της οικονομικής μετανάστευσης για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας», που δημοσιεύθηκε χθες στις Bρυξέλλες.

O πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) αναμένεται να μειωθεί κατά 7,5 εκατ. (-2,2%) μεταξύ του 2013 και του 2020, ενώ θα αυξηθεί κατά την ίδια αναλογία στο σύνολο της ζώνης του OOΣA. Eπιπλέον, η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι βάσει ενός σεναρίου «μηδενικής καθαρής μετανάστευσης», ο πληθυσμός εργάσιμης ηλικίας των 28 χωρών της E.E. αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 11,7 εκατ. (-3,5%) έως το 2020.

H έκθεση προβλέπει ότι κύριο ζήτημα για την αγορά εργασίας της E.E. θα καταστούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το 2013 η Eurofound για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, το 40% των εταιρειών της E.E. δυσκολεύεται να βρει εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες. Bάσει των στοιχείων της έρευνας, οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό στις περισσότερες χώρες του OOΣA κατά την επόμενη δεκαετία θα αφορούν συγκεκριμένα επαγγέλματα -κυρίως επαγγέλματα που απαιτούν υψηλή ειδίκευση- αλλά και ενδιάμεσα επίπεδα δεξιοτήτων.

Κατανομή
Eπίσης, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η E.E. πρέπει να προωθήσει την κινητικότητα των εργαζομένων στο εσωτερικό της, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη κατανομή των δεξιοτήτων και να βελτιωθεί η ενσωμάτωση των μεταναστών από χώρες εκτός E.E., οι οποίοι διαθέτουν δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην αγορά εργασίας της. Σύμφωνα με την έκθεση, τα άτομα που μετακινούνται μεταξύ των χωρών της E.E. έχουν μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης (68 %) από ό,τι οι ημεδαποί (64,5 %). Για τον λόγο αυτό η έκθεση τονίζει ότι «θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική δράση για την περαιτέρω εξάλειψη των εμποδίων που παρακωλύουν την κινητικότητα».

(από την Εφημερίδα "Ημερησία", 19/09/2014)