Η Διεθνής Κοινότητα Στηρίζει το Ιράκ στην Αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους»

Η Διεθνής Κοινότητα Στηρίζει το Ιράκ στην Αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους»
energia.gr
Τετ, 17 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:44
Τριάντα χώρες- ανάμεσα τους δέκα αραβικές- καθώς και οργανισμοί συμμετείχαν την προηγούμενη Δευτέρα (15/9) σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με θέμα την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ». Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να υποστηρίξει «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει» να εκδιωχθούν από το βόρειο τμήμα της χώρας

Τριάντα χώρες- ανάμεσα τους δέκα αραβικές- καθώς και οργανισμοί συμμετείχαν την προηγούμενη Δευτέρα (15/9) σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με θέμα την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Ιράκ». Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να υποστηρίξει «με όλα τα απαραίτητα μέσα», περιλαμβανομένων των στρατιωτικών, τον αγώνα της Βαγδάτης εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει» να εκδιωχθούν από το βόρειο τμήμα της χώρας. Κατά την έναρξη της διάσκεψης, οι πρόεδροι της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολλάντ και του Ιράκ κ. Φουάντ Μασούμ είχαν απευθύνει μια πιεστική έκκληση για διεθνή κινητοποίηση εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο κ. Μασούμ σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 είχε απευθύνει έκκληση για ταχεία αεροπορική επέμβαση στην χώρα του. «Είναι αναγκαίο να επέμβουν γρήγορα, διότι, εάν καθυστερήσουν, είναι πιθανό ότι το Ισλαμικό Κράτος θα καταλάβει και άλλα εδάφη», προειδοποίησε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Οι συμμετέχοντες στην σύνοδο υπογράμμισαν ότι «το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) δεν είναι απειλή μόνο για το Ιράκ, αλλά και για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα». Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης, επισημάνθηκε «η επείγουσα ανάγκη να εκδιωχθεί το Ντάες από τις περιφέρειες στις οποίες είχε εγκατασταθεί στο Ιράκ». Για τον σκοπό αυτό, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την νέα ιρακινή κυβέρνηση, «βάσει των αναγκών που ανακοινώνονται από τις ιρακινές αρχές, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ασφάλειας των αμάχων πληθυσμών». Σημειωτέον ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περίπου το 40% του βορείου Ιράκ, αλλά και το ένα τέταρτο του εδάφους της Συρίας.

Η γαλλική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε χθες τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις στο Ιράκ, κάνοντας το πρώτο βήμα για την συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Συνολικά, περίπου 40 χώρες, περιλαμβανομένων αραβικών κρατών, έχουν προσχωρήσει στην διεθνή συμμαχία κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και την Συρία. Πάντως, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση των Παρισίων δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στην κατάσταση στη Συρία, καθώς το σχέδιο των ΗΠΑ να επεκτείνουν εκεί τα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον των τζιχαντιστών αμφισβητείται τόσο από αυτούς που φοβούνται ότι έτσι θα ενισχυθεί ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσσαντ όσο και από τους υποστηρικτές του καθεστώτος του.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απέκλεισαν χθες κάθε πιθανότητα για μελλοντική στρατιωτική συνεργασία με την Τεχεράνη στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιδιώξουν συνομιλίες με το Ιράν για το θέμα του Ιράκ και των τζιχαντιστών. Η εκπρόσωπος του State Department κα. Τζέννιφερ Ψάκι διευκρίνισε ότι οι «διπλωματικές συζητήσεις» μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον για το Ιράκ και το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να συνεχισθούν στο περιθώριο του επόμενου κύκλου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.