Κασουλίδης: «Καταστροφικός για την Κυπριακή Οικονομία» Ένας Τρίτος Γύρος Κυρώσεων της ΕΕ Κατά της Ρωσίας

Κασουλίδης: «Καταστροφικός για την Κυπριακή Οικονομία» Ένας Τρίτος Γύρος Κυρώσεων της ΕΕ Κατά της Ρωσίας
energia.gr
Τετ, 4 Ιουνίου 2014 - 17:02
Καταστροφικές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία θα έχει ένας πιθανός τρίτος γύρος κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο κ. Κασουλίδης έκανε, μάλιστα, λόγο για οικονομικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ρωσία, που περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, που θα μπορούσαν να πληγούν από μία τέτοια κλιμάκωση των κυρώσεων

Καταστροφικές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία θα έχει ένας πιθανός τρίτος γύρος κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο κ. Κασουλίδης έκανε, μάλιστα, λόγο για οικονομικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ρωσία, που περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους σχεδόν 100 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών, που θα μπορούσαν να πληγούν από μία τέτοια κλιμάκωση των κυρώσεων.

 

Ειδικότερα, ο κ. Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στις 2 Ιουνίου υπογράμμισε πως, παρ’ ό,τι οι έως τώρα κυρώσεις, που έχουν επιβάλει Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας, έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην Κύπρο, μια νέα δέσμη μέτρων «με διαδεδομένο τρόπο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην κυπριακή οικονομία και πολλά άλλα κράτη της Ε.Ε.».

Η Κύπρος είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, με συνολικές επενδύσεις 69 δισ. δολ. έως τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Μεγαλόνησος αποτελεί τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό για τις ρωσικές επενδύσεις ύψους 33 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Ρωσική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και η συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε αγωγό επιλογής για τους Ρώσους που μετακινούν χρήματα προς και από τη χώρα τους.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ανέστειλαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Ρωσία, μετά την ένδειξη θέλησης από πλευράς του Ρώσου προέδρου Πούτιν, να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Ποροσένκο. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να προετοιμάζει μέτρα σε περίπτωση που εξελίξεις επιβάλουν να προχωρήσει σε επιπλέον βήματα, δήλωσαν.

Παρότι η πολιτική της Κύπρου αναφορικά με την Ουκρανία δεν παρεκκλίνει από την γραμμή της Ε.Ε., η επικοινωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας «πρέπει να διατηρηθεί ανοικτή και η λύση πρέπει να είναι διπλωματική» αναφέρει ο κ. Κασουλίδης.

Εξάλλου, η κυπριακή οικονομία, που αποτελεί την τρίτη μικρότερη στην ευρωζώνη, συρρικνώθηκε κατά 5,4% πέρυσι υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας και του περιορισμού του χρηματοπιστωτικού της τομέα που απαιτήθηκε από τους διεθνείς δανειστές ως αντάλλαγμα για τη διάσωση ύψους 10 δισ. ευρώ. Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Bloomberg, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενέργεια ως μοχλό για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Κύπρου, ενώ και υπάρχουν «μεγάλα περιθώρια» για μια ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Λιβάνου, Ισραήλ, Παλαιστίνιων και Αιγύπτου.

«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα η οποία αποτελεί μέρος της περιοχής, αλλά όχι μέρος των προβλημάτων και ως εκ τούτου μπορεί να διαδραματίσει χρήσιμο ρόλο» συμπλήρωσε.