Η BP βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την κρατική Rosneft, η οποία θα περιλαμβάνει την απόκτηση μεριδίου 12,5% στην ρωσική εταιρεία, με αντάλλαγμα την εξαγορά του ποσοστού της BP στην κοινοπραξία TNK-BP, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κόμερσαντ. Με αυτό τον τρόπο, η βρετανική πετρελαϊκή επιχειρεί εκ νέου να παραμείνει ενεργή στην ρωσική αγορά και παράλληλα να απεμπλακεί από τους ολιγάρχες της TNK, μετά από το περσινό φιάσκο.

Η BP βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με την κρατική Rosneft, η οποία θα περιλαμβάνει την απόκτηση μεριδίου 12,5% στην ρωσική εταιρεία, με αντάλλαγμα την εξαγορά του ποσοστού της BP στην κοινοπραξία TNK- BP, όπως αναφέρει η εφημερίδα Κόμερσαντ. Με αυτό τον τρόπο, η βρετανική πετρελαϊκή επιχειρεί εκ νέου να παραμείνει ενεργή στην ρωσική αγορά και παράλληλα να απεμπλακεί από τους ολιγάρχες της TNK, μετά από το περσινό φιάσκο.

Πιο αναλυτικά, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η Rosneft θα αποκτήσει το 50% που διαθέτει η BP στην ΤΝΚ-ΒΡ και ως αντάλλαγμα θα προσφέρει ποσό 10-15 δις. δολαρίων και μερίδιο 12,5% από τις δικές της μετοχές. Έτσι, η BP θα γίνει δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη Rosneft μετά το ρωσικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση θα ισχυροποιήσει την θέση της στη Ρωσία. Παράλληλα, θα εξασφαλίσει και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο χρειάζεται για να αποπληρώσει τις αποζημιώσεις για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Τρίτη ότι ο Βλαδιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Rosneft και ισχυρό άνδρα του ρωσικού πετρελαίου, Ιγκόρ Σέτσιν, στην οποία παρών ήταν και ο πρόεδρος της BP, Ρόμπερτ Ντάντλεϊ. «Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με την συνέχιση της παρουσίας της BP στη ρωσική αγορά, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες», αναφέρεται στην σύντομη ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, πηγές της Κόμερσαντ σημειώνουν ότι η παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. της BP, Καρλ-Χένρικ Σουάνμπεργκ, στην συνάντηση, σημαίνει ότι αναλύθηκαν και οι θέσεις των μετόχων της BP, η συγκατάβαση των οποίων είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η εν λόγω συμφωνία. Προκειμένου η Rosneft να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται, αναμένεται να πουλήσει σημαντική ποσότητα μετοχών της, τη στιγμή που το 12,53% της εταιρείας αποτιμάται σε 8,6 δις. δολάρια στην αγορά. Για τον σκοπό αυτό, ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε επαφές με ξένες τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει και δάνεια, όπως αναφέρουν πηγές των Financial Times.

Θυμίζουμε ότι η BP προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να πουλήσει το μερίδιό της στην κοινοπραξία ΤΝΚ-ΒΡ, λόγω διαφωνιών με τους Ρώσους εταίρους της. Τον Ιανουάριο του 2011, είχε προταθεί μια αντίστοιχη συμφωνία με τη Rosneft που προέβλεπε ανταλλαγή μετοχών ανάμεσα στους δύο ομίλους ( BP- Rosneft), η οποία όμως δεν καρποφόρησε εξαιτίας της αντίδρασης των ολιγαρχών της ΤΝΚ. Μετά τον φετινό Μάιο όμως, οι ολιγάρχες άφησαν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν μια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της κοινοπραξίας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια οριστική λύση με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αγοράσουν οι ίδιοι οι ολιγάρχες ένα μέρος του 50% της BP, ελαφρύνοντας έτσι το κόστος για την Rosneft.

Σε κάθε περίπτωση, νεότερες εξελίξεις αναμένονται εντός του επόμενου μήνα, ενώ κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος του Κρεμλίνου, δεδομένης της σημασίας που έχει η Rosneft για την οικονομία της χώρας. Οι "κρεμλινολόγοι" τονίζουν ότι μια μερίδα εντός της ρωσικής κυβέρνησης δεν επιθυμεί την επέκταση της Rosneft στην εγχώρια αγορά πετρελαίου, ενώ μια άλλη μερίδα στηρίζει την όλη προσπάθεια. Αυτός ο οποίος έχει τον τελικό λόγο είναι ο ίδιος ο Πούτιν.