Ο Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολις και οι Επικίνδυνες Ακροβασίες του κ. Μπορίσωφ

Η Βουλγαρία, δια στόματος του πρωθυπουργού της Μπόικο Μπορίσωφ ανακοίνωσε στις 11/06 την οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολις. Ο αγωγός θα είχε μήκος 282 χιλιόμετρα και θα μετέφερε ρώσικο πετρέλαιο από το λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, παρακάμπτοντας τα περιβαλλοντικώς ευαίσθητα Στενά του Βοσπόρου. Η συμφωνία Ρωσίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας για την κατασκευή της ελληνικής έμπνευσης αγωγού είχε υπογραφή το 2007 και η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας το 2008
energia.gr
Σαβ, 12 Ιουνίου 2010 - 12:14
Η Βουλγαρία, δια στόματος του πρωθυπουργού της Μπόικο Μπορίσωφ ανακοίνωσε στις 11/06 την οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολις. Ο αγωγός θα είχε μήκος 282 χιλιόμετρα και θα μετέφερε ρώσικο πετρέλαιο από το λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, παρακάμπτοντας τα περιβαλλοντικώς ευαίσθητα Στενά του Βοσπόρου. Η συμφωνία Ρωσίας, Ελλάδος και Βουλγαρίας για την κατασκευή της ελληνικής έμπνευσης αγωγού είχε υπογραφή το 2007 και η συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας το 2008, με τη Βουλγαρία να αρνείται μέχρι σήμερα να καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στο δικό της μερίδιο.

Ο Μπορίσωφ ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στην Σόφια ότι η χώρα του εγκαταλείπει το σχέδιο λόγω των αντιρρήσεων που φέρουν οι κάτοικοι της πόλεως του Μπουργκάς, αλλά και λόγω των κινδύνων για το περιβάλλον. « Είδαμε όλοι τι συνέβη και τι συμβαίνει στο Κόλπο του Μεξικού», πρόσθεσε. Πάντως, είπε ακόμη ότι, σε συνθήκες οικονομικής κρίσεως, είναι αδύνατον για την Βουλγαρία να εύρη τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου.

Όσοι παρακολουθούν το serial του αγωγού και τις παλινωδίες της Βουλγαρικής κυβέρνησης, γνωρίζουν ότι τα όσα υποστηρίζει ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός περί δήθεν υψηλού κόστους και αδυναμίας εξεύρεσης πόρων και προστασίας περιβάλλοντος χρησιμοποιούνται ως έωλες δικαιολογίες για να κρύψουν τους πραγματικούς λόγους υπαναχώρησης της Σοφίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θέμα κόστους για την Βουλγαρική πλευρά αφού θα το αναλάβει η κοινοπραξία με Ρωσικές οικονομικές εγγυήσεις.  Η δε Βουλγαρία δεν φημίζεται για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός δεν είναι άλλοι από την απόφαση του να τορπιλίσει με κάθε τρόπο οποιαδήποτε συνεργασία με την Ρωσία στο ενεργειακό τομέα και μέσω αυτής της τακτικής να προσπαθήσει να επανατοποθετηθεί σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο. Για αυτό και δεν είναι άσχετες με το θέμα οι εξελίξεις  γύρω από το νέο, υπό κατασκευή, πυρηνικό σταθμό του Belene οπού ως εταίρος πρόκειται να συμμετάσχει η Ρωσική Atomstroyexport. Και εδώ ο πολύς κ. Μπορίσωφ έδειξε την πόρτα στους ρώσους εταίρους του χωρίς όμως να έχει εξεύρει εναλλακτικές λύσεις, προς αγανάκτηση των Βρυξελλών.

Τόσο η μονομερής απόφαση της Βουλγαρικής Κυβέρνησης για απόσυρση από τα έργα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολις και του πυρηνικού σταθμού Belene, σηματοδοτούν μια σκλήρυνση της στάσης της Σοφίας, η οποία αγνοώντας την συμμετοχή της στα συλλογικά όργανα της ΕΕ αλλά και τις δεσμεύσεις της από διακρατικές συμφωνίες, επιχειρεί την χάραξη μίας φίλο-Αμερικάνικής πολιτικής, με ή χωρίς την έγκριση της Ουάσιγκτον. Οι προκλητικές δηλώσεις του Μπόικο Μπορίσωφ τις 27 Μαΐου μετά την συνάντησή του στην Σόφια με τον διευθυντή της CIA, κ. Λέων Πανέτα ότι δηλαδή τόσο ο ίδιος προσωπικά αλλά και η κυβέρνησή του απολαμβάνουν της απολύτου εμπιστοσύνης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μάλλον έφεραν σε δύσκολη θέση την Αμερικανική κυβέρνηση παρά διευκόλυναν την πολιτική συνεργασία ΗΠΑ- Βουλγαρίας.

Όπως δηλώνουν έγκυροι ευρωπαίοι σχολιαστές η Βουλγαρική κυβέρνηση παίζει με την φωτιά αγνοώντας επιδεικτικά τα συμφωνηθέντα με την Ρωσία και αρνούμενη να συνεννοηθεί με τις Βρυξέλλες. Η επιζητούμενη Αμερικανική εύνοια και υποστήριξη ενδέχεται να εξαντληθεί στο επιχειρηματικό επίπεδο του FBI αφού το πολιτικό σκηνικό σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, με την σιωπηλή συγκατάθεση της Γερμανίας.