Μια ημέρα μετά την έκθεση-καταπέλτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αποκάλυψε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι κατώτερη ακόμα και της Μποτσουάνα, ήρθε και δεύτερο, εξίσου ηχηρό, «χαστούκι» για τη χώρα από έναν ακόμα διεθνή οργανισμό
Μια ημέρα μετά την έκθεση-καταπέλτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αποκάλυψε ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι κατώτερη ακόμα και της Μποτσουάνα, ήρθε και δεύτερο, εξίσου ηχηρό, «χαστούκι» για τη χώρα από έναν ακόμα διεθνή οργανισμό:

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Επιχειρείν το 2009-2010 αποκαλύπτει αποκαρδιωτικές επιδόσεις της Ελλάδας και στην επιχειρηματικότητα.

Εξετάζοντας την ευκολία του επιχειρείν σε 183 χώρες η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα στην 109η θέση (το 2008 είχε προσγειωθεί στην 100ή θέση), αρκετά κάτω από οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Αιθιοπία, η Γουιάνα, η Ζάμπια, η Ναμίμπια και φυσικά η Μποτσουάνα, αλλά, ωστόσο, πάνω από? αρκετές χώρες όπως η Ουγκάντα, το Νεπάλ και το Τζιμπουτί.

Τελευταία στην Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη κατάταξη από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πιο κοντινές την Κροατία (103η), την Ιταλία (78η) και την Τσεχία (74η), ενώ η Ιρλανδία και η Ισπανία -χώρες τα δημοσιονομικά προβλήματα των οποίων επικαλέστηκε ο Κ. Καραμανλής για να συνδέσει τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με την κρίση- καταλαμβάνουν την 7η και 51η θέση αντίστοιχα.

Η 109η θέση ήρθε για την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία-μέλος του ΟΟΣΑ που προχώρησε σε κάποια μεταρρύθμιση μέσα στο 2009: Η κυβέρνηση Καραμανλή πιστώνεται τον Λευκό Τειρεσία, μεταρρύθμιση που προσμετράται στην ευκολία άντλησης πίστωσης.

Ωστόσο, παρά τον Λευκό Τειρεσία στην εν λόγω κατηγορία η Ελλάδα έρχεται μόλις 87η μεταξύ 183 χωρών. Ακόμα πιο αποκαρδιωτικές είναι οι επιδόσεις της χώρας σε άλλες κατηγορίες αξιολόγησης της επιχειρηματικότητας: Στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων η Ελλάδα έρχεται 140η με την 9η χειρότερη μεταξύ 183 χωρών επίδοση στον αριθμό των διαδικασιών (15) στις οποίες υποβάλλει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, στην καταγραφή ακίνητης περιουσίας έρχεται 107η, έχοντας το 7ο χειρότερο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των διαδικασιών που απαιτούνται (11).Δεν είναι τυχαίο που στην προχθεσινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ως δύο βασικές αιτίες πίσω από την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας ήταν η αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας και η διαφθορά.

Στην ίδια έκθεση (του Φόρουμ) η Ελλάδα έπιανε πάτο στο κριτήριο της αποδοτικότητας της εργασίας (116η μεταξύ 133 χωρών). Όμοια, στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα έρχεται 147η στην κατηγορία της απασχόλησης εργαζομένων.

Προστασία επενδύσεων

Η χειρότερη επίδοση, ωστόσο, έρχεται σε ένα κριτήριο που θα περίμενε κανείς διάκριση για μια χώρα με φιλελεύθερη κυβέρνηση: Στην προστασία των επενδυτών η χώρα κατατάσσεται 154η. Αλήθεια, η διεθνής κρίσης ευθύνεται και γι’ αυτό;


Βουτιά

9 θέσεις έχασε η Ελλάδα σε σχέση με το 2008 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν

Πρωτιά

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ, η οποία πραγματοποίησε κάποια μεταρρύθμιση το 2009


Ουραγός

Η κατάταξη της Ελλάδας (109η) είναι η χειρότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρωταθλητές

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Σιγκαπούρη, ενώ το τοπ-10 συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Δανία, η Ιρλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νορβηγία

Μποτσουάνα

Η Μποτσουάνα, η οποία προσπέρασε την Ελλάδα και στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα, κατέλαβε την 45η θέση

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/09/2009)