Η πολυσυζητημένη εδώ και μήνες αναγγελθείσα συμφωνία για την εξαγορά της κρατικήs εταιρείαs εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας, NIS από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom φαίνεται ότι εχθές (22/12) πήρε τελικά σάρκα και οστά αφού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta, η σερβική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έτσι ώστε η Ρωσία να πάρει τον έλεγχο της σερβικής εταιρείας και βεβαίως να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια.

Η πολυσυζητημένη εδώ και μήνες αναγγελθείσα συμφωνία για την εξαγορά της κρατικήs εταιρείαs εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σερβίας, NIS από τον ρωσικό κολοσσό Gazprom φαίνεται ότι εχθές (22/12) πήρε τελικά σάρκα και οστά αφού σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta, η σερβική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως, μετά από πολύμηνες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έτσι ώστε η Ρωσία να πάρει τον έλεγχο της σερβικής εταιρείας και βεβαίως να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η NIS αποτελεί την πιο κερδοφόρα επιχείρηση σήμερα στη Σερβία.

Η συμφωνία καθορίζει ως ποσό εξαγοράς τα 400 εκατομμύρια Ευρώ και είναι μέρος της ευρύτερης συμφωνίας βάσει της οποίας ο αγωγός South Stream, θα περάσει μέσα από το σερβικό έδαφος. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η προσφορά της Gazprom είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων στο σερβικό κοινοβούλιο αφού κυρίως το φιλοευρωπαϊκό σκέλος κατηγορούσε τον πρώην πρωθυπουργό Vojislav Kostunica ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλότερη της αξίας της NIS κι ότι ηθελημένα προσπαθεί να ανοίξει τις πύλες στη Ρωσία. Η Gazprom με σκοπό να δελεάσει ακόμα περισσότερο την σερβική κυβέρνηση και να ανταγωνιστεί παράλληλα τις άλλες εταιρείες που είχαν δείξει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά, όπως η αυστριακή OMV και η Ουγγρική Mol αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) προσέφερε επίσης τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται να κάνει επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατομμυρίων Ευρώ επιπλέον, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογία.

Ο επιπλέον αυτός όρος της συμφωνίας, που φέρνει στη Σερβία ένα πακέτο σημαντικών επενδύσεων έχει ιδιάζουσα σημασία το τρέχον διάστημα εν όψει της οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τις βαλκανικές αγορές. Η Gazpromneft, η οποία αποτελεί τον πετρελαϊκό βραχίονα της Gazprom, θα κατέχει από δω και στο εξής το 51% της NIS, ενώ η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα στη Μόσχα από τον πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic και τον Ρώσο ομόλογό του Dmitry Medvedev το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πολλοί στη Σερβία υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι από τις πλέον σημαντικές των τελευταίων ετών αφού θα εξασφαλίσει στην Σερβία την πολυπόθητη ενεργειακή σταθερότητα αλλά και έναν ισχυρό σύμμαχο εξ ανατολών. Βέβαια υπάρχει και το ρεύμα των φιλοδυτικών οι οποίοι βλέπουν με αρκετά μεγάλη καχυποψία μία τέτοια εξέλιξη αφού πιστεύουν ότι η Σερβία θα πρέπει να προσανατολισθεί αποκλειστικά και μόνο προς την Ευρώπη και να απομακρυνθεί απ’ τη Ρωσία.