Οι Αιγύπτιοι υπουργοί Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Mohamed Shaker και Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek al-Molla και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete συνυπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα.

Οι Αιγύπτιοι υπουργοί Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, Mohamed Shaker και Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek al-Molla και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Cañete συνυπέγραψαν μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα.

Η υπογραφή της συμφωνίας έλαβε χώρα κατά την επίσημη επίσκεψη του κ. Cañete στην Αίγυπτο στις 23 Απριλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κωστή Γερόπουλου για το NewEurope, o διευθύνων σύμβουλος της Cyprus Natural Hydrocarbons Company, κ. Charles Ellinas, υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου, τον Αύγουστο του 2017, ενέκρινε νέο νόμο ο οποίος απελευθερώνει και ανοίγει τον τομέα φυσικού αερίου σε ιδιώτες επενδυτές. «Αυτό μπορεί δυνητικά να μετατρέψει την Αίγυπτο σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου και να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη και εξαγωγή των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Ellinas στο NewEurope, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε μια ιδανική θέση, με τη Διώρυγα του Σουέζ να συνδέει την Ασία και την Ανατολή Αφρική με την Ευρώπη, διευκολύνοντας παράλληλα τη μεταφορά πετρελαίου, προϊόντων και υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG), παρουσιάζοντας ουσιαστικές προοπτικές να μετατραπεί στον ενεργειακό κόμβο της περιοχής. «Χωρίς έναν τέτοιο κόμβο, η ανατολική Μεσόγειος θα χρειαστεί να καταβάλει υπερπροσπάθεια για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που διαθέτει», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι αγωγοί μεγάλων αποστάσεων αντιμετωπίζουν εμπορικές προκλήσεις και έλλειψη ευελιξίας όσον αφορά στον προορισμό.

«Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο, αλλά και πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά του Λιβάνου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν κόμβο αερίου ακριβώς στο κατώφλι της Ευρώπης. Ωστόσο, η προσπάθεια να προσδιοριστεί πώς καλύτερα μπορεί να αναπτυχθούν αυτοί οι πόροι φυσικού αερίου καλείται να αντιμετωπίσει αρκετές εμπορικές και γεωπολιτικές προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Ellinas.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η επίσκεψη του κ. Cañete αποτελεί βασικό στοιχείο της εξωτερικής διάστασης της Ενεργειακής Ένωσης, πολιτική προτεραιότητα της πολιτικής Juncker. Ο κ. Cañ ete συνοδευόταν από αντιπροσωπεία της ΕΕ, μεταξύ των μελών της οποίας ήταν ο κ. Dominique Ristori, Γενικός Διευθυντής της DG Energy.

«Η ΕΕ και η Αίγυπτος είναι στρατηγικοί εταίροι στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο κ. Cañete πριν από την επίσκεψή του, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες για ακόμα στενότερη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου είναι τεράστιες.

«Η Αίγυπτος μπορεί να ηγηθεί της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στους κλιματικούς στόχους του Παρισιού και στην παγκόσμια προσπάθεια απανθρακοποίησης. Παράλληλα, η Αίγυπτος καθίσταται σημαντικός κόμβος φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ και σε ολόκληρη την περιοχή. Υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε όσον αφορά στην πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας και ευκαιρίες αγοράς, τόσο για τους Ευρωπαίους και Αιγύπτιους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Cañete, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Αίγυπτο στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στην αγορά ενέργειας και να ενισχύσει τις επενδύσεις στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο κ. Cañ ete επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου του Zohr, όπου επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την υλοποίηση του γιγαντιαίου υπεράκτιου έργου για το πεδίο Zohr, που ανακάλυψε η ιταλική ENI.

Ο κ. Ellinas δήλωσε στο NewEurope ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την επίτευξη αυτάρκειας μέχρι τα τέλη του 2018 και την έναρξη εξαγωγών LNG έως το 2019, λόγω του Zohr και άλλων, προσφάτως αναπτυγμένων πεδίων φυσικού αερίου, αλλά και εξαιτίας της αξιοποίησης των υπαρχουσών μονάδων υγροποίησης χαμηλού κόστους σε Idku και Damietta, με το μεγαλύτερο μέρος του εξαγόμενου LNG να κατευθύνεται προς την Ευρώπη μέσω υφιστάμενων συμβάσεων.

«Ότι και αν συμβεί με το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο, το οποίο είναι εμπορικά αμφισβητήσιμο, η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνη της όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου έως το 2019», δήλωσε ο κ. Ellinas. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μια σημαντική ανακάλυψη στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την αμερικανική ExxonMobil αργότερα φέτος θα μπορούσε να μεταβάλει το ισοζύγιο φυσικού αερίου και τις σχετιζόμενες με αυτό γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.