English | Ελληνικά
Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

Υπό τη Διαχείριση των Ρομπότ Βρίσκεται Πλέον 1 Τρισ. Δολάρια

Τα αυτοματοποιημένα επενδυτικά συστήματα (quant hedge funds) χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στον κλάδο των hedge funds, με το ενεργητικό τους να προσεγγίζει σχεδόν το ένα τρισ. δολάρια. Ακόμα και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), που χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακές επενδυτικές μεθόδους, αναγκάζονται να προσλάβουν μηχανικούς πληροφορικής και προγραμματιστές για να προσαρμοστούν στην εποχή του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, τα επενδυτικά μοντέλα με την αποκλειστική χρήση αλγορίθμων παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα αποτέλεσμα των αυτοματοποιημένων επενδυτικών συστημάτων είναι αδιαμφισβήτητα», δήλωσε ο Φίλιπ Τζόρνταν, πρόεδρος της κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου CFM στους Financial Times. «Ο κόσμος ήταν στην αρχή σκεπτικός και επιφυλακτικός, ενώ σήμερα έχει γίνει ένθερμος οπαδός της τεχνητής νοημοσύνης», προσθέτει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα. Οικονομικοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας μεσοπρόθεσμα στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων, λόγω της εξάπλωσης του αυτοματισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων HFR, το ενεργητικό των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου που στηρίζονται στη χρήση αυτοματοποιημένων επενδυτικών συστημάτων ξεπέρασε τα 940 δισ. δολάρια έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2017. Δηλαδή, το ενεργητικό των quant hedge funds κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2017 ήταν διπλάσιο από το 2010, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για την ταχύτερη του αναμενομένου εξάπλωση του αυτοματισμού στο μέλλον.

Οι Financial Times επισημαίνουν δε ότι οι εισροές κεφαλαίων στα quant hedge funds συνέχισαν να είναι ισχυρές κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017. Ενδεικτική της μεγάλης απήχησης των quant hedge funds στο επενδυτικό κοινό είναι η επιτυχία της Two Sigma, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου.

Το ενεργητικό της Two Sigma αυξήθηκε από 6 δισ. δολάρια το 2011 στα 50 δισ. δολάρια το 2017, έχοντας καταφέρει να εξελιχθεί σε ισχυρή πρόκληση για καθιερωμένους παίκτες, όπως η Renaissance Technologies και η DE Shaw. Ο κ. Τζόρνταν αναφέρει στους Financial Times ότι η προαναφερόμενη CFM έχει καταφέρει να διπλασιάσει το ενεργητικό της μέσα σε ένα χρόνο στα 11 δισ. δολάρια. Σήμερα, συμπληρώνει ο ίδιος, απασχολεί πάνω από 200 άτομα σε σχέση με λιγότερο από 160 άτομα στις αρχές του 2017. Ο κ. Τζόρνταν εκτιμά ότι το προσωπικό θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Παράγοντες του κλάδου των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου μαρτυρούν ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα κυνήγι των επενδυτικών εταιρειών για να εντοπίσουν και να προσλάβουν τους πιο ικανούς στον τομέα της πληροφορικής.

Από την άλλη πλευρά, η εξάπλωση επενδυτικών μοντέλων που λειτουργούν με τη χρήση αλγορίθμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θεωρούν ότι έτσι η λειτουργία των αγορών γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και εύθραυστη. Αλγόριθμος είναι μια σειρά εντολών με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος. Ενα πρόγραμμα υπολογιστών λειτουργεί, ουσιαστικά, με αλγόριθμους.

Τα στοιχεία για τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα quant hedge funds διαφέρουν από τη μια έρευνα στην άλλη, αλλά όλες καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: ότι τα αυτοματοποιημένα επενδυτικά συστήματα είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σκέλος στον κλάδο των hedge funds. Οι Financial Times αναφέρουν ότι αναλυτές της Morgan Stanley είχαν υπολογίσει ότι τα επενδυτικά μοντέλα με τη χρήση αλγορίθμων στα hedge funds και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 15% την τελευταία εξαετία και σήμερα έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια 1,5 τρισ. δολαρίων.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/01 $69,30/βαρέλι
  WTI 23/01 $63,81/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/01 €446,45/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/01 €534,94/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/01 €51,547/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE