Πρωτοποριακές ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που αναπτύσσονται σήμερα στη χώρα μας και δίνουν απάντηση σε μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, παρουσιάστηκαν στο 2ο Energy Tech Forum που διοργάνωσε το Σάββατο η ιστοσελίδα Energia.gr, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Πρωτοποριακές ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που αναπτύσσονται σήμερα στη χώρα μας και δίνουν απάντηση σε μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ενέργειας, παρουσιάστηκαν στο 2ο Energy Tech Forum που διοργάνωσε το Σάββατο η ιστοσελίδα Energia.gr, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Όπως σημειώνει σε σημερινό ρεπορτάζ της η « ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», η οποία ήταν και χορηγός επικοινωνίας του forum, oι καινοτομίες αυτές προέρχονται από επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα, αλλά και ερευνητές και ερευνητικά κέντρα από τον επιχειρηματικό ή ακαδημαϊκό χώρο, ενώ κινούνται στην αιχμή της τεχνολογίας, με σκοπό τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ενδεικτικό είναι το εύρος των θεματικών ενοτήτων στο οποίο κινήθηκαν οι παρουσιάσεις, ξεκινώντας από νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση των ΑΠΕ και καινούρια λογισμικά συστήματα για τη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων, και φθάνοντας μέχρι τα ηλιακά παθητικά κτήρια, τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. «Λόγω του υψηλού επιπέδου κατάρτισης των Ελλήνων επιστημόνων, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από την εξέλιξη των τεχνολογιών στον ενεργειακό τομέα, είτε αναπτύσσοντας εξ ολοκλήρου καινούργια συστήματα είτε προσαρμόζοντας νεοεμφανιζόμενες λύσεις. Μέσω των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στον κλάδο, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει νέες τεχνολογίες και logistics, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο έχει βασίσει την ανάπτυξη και τις εξαγωγές του στην καινοτομία», σημειώνει ο κ. Κωστής Σταμπολής, διευθυντής του Energia.gr και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ.

«Βήμα» στο Forum βρήκαν εφαρμογές του Internet of Things για τη διαχείριση έξυπνων δικτύων ενέργειας με ΑΠΕ και μπαταρίες, η χρήση ανθρώπινων γνωστικών λειτουργιών για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων, όπως επίσης και νέες μεθοδολογίες για την πρόβλεψη της ζήτησης ενέργειας. Όσον αφορά την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές που δίνουν τα υβριδικά έργα ΑΠΕ στα νησιά του Αιγαίου, μία μέθοδος για τον συνδυασμό ανάκτησης μετάλλων και αξιοποίησης της βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας, αλλά και μία υβριδική πλατφόρμα συμπαραγωγής αιολικής-κυματικής ενέργειας σε μεγάλα βάθη νερού.

Την ίδια στιγμή, από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι καινοτομίες στην αποτελεσματικότερη αξιοποιήσιμη των ορυκτών καυσίμων, όπως μία πρωτότυπη εγκατάσταση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από κύκλωμα ψύξης ναυτικής μηχανής ντίζελ ή η εφαρμογή της διαδικασίας αναλυτικής ιεράρχησης στην έρευνα διαδρομών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καύσιμα που στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτίζονται ολοένα περισσότερο από υποκατάστατα τα οποία δεν θα προέρχονται από το υπέδαφος, δηλαδή τα βιοκαύσιμα «δεύτερης γενιάς», τα οποία θα παράγονται από αγροτικά απόβλητα και τα βιοκαύσιμα «τρίτης γενιάς» από φύκη που μεταβολίζουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Στις προσπάθειες των ΕΛΠΕ για επέκταση στις παραπάνω κατηγορίες βιοκαυσίμων, που δεν ανταγωνίζονται τις αγροτικές καλλιέργειες για την παραγωγή τροφίμων, αναφέρθηκε ο Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής εναλλακτικών πηγών ενέργειας και νέων τεχνολογιών του Ομίλου. Ο κ. Κιαρτζής αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις σε ΑΠΕ, με σκοπό τη διαφοροποίηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου, όπως επίσης και στις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης, που μαζί με αρκετές ακόμη τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων θα επηρεάσουν τη ζήτηση των συμβατικών.

Όλες οι παραπάνω εγχώριες πρωτοβουλίες και καινοτομίες εντάσσονται σε διεθνείς τεχνολογικές τάσεις στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες αναλύθηκαν από ειδικούς στην πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης. Έτσι, ο Γιάννης Νικολετάκος, από το τμήμα φωτοβολταϊκών συστημάτων και διεσπαρμένης παραγωγής του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) μίλησε για την περαιτέρω εξέλιξη των φωτοβολταϊκών, ο Τάκης Χαβιαρόπουλος από την iWind Renewables για τις νέες τεχνολογίες των ανεμογεννητριών και ο Πλάτων Μπαλτάς από την Enfinity Energy για την πρόοδο και τη διάδοση που αναμένεται να έχουν οι μπαταρίες στο άμεσο μέλλον, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα κατοικίας ή κτηρίου.

Στις τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης αναφέρθηκε ο Γιώργος Αγερίδης, προϊστάμενος της διεύθυνσης ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ενώ ο Παντελής Κάπρος, διευθυντής του E3M-Lab στο ΕΜΠ, μίλησε για τη μελέτη που έχει εκπονήσει το εργαστήριο σχετικά με τα σενάρια που θα οδηγήσουν την Ε.Ε. σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα μετά το 2050, εξαλείφοντας τα 134 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe), τα οποία θα συνεχίζουν τότε να καταναλώνονται στις μεταφορές. Όπως ανάφερε, οι εναλλακτικές λύσεις είναι ο πλήρης εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η παραγωγή συνθετικών καυσίμων (με πρώτη ύλη διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα) ή η μετάβαση στην «οικονομία του υδρογόνου». Τρεις εναλλακτικές που, όπως τόνισε, «μεταφράζονται» σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 26% έως και 110%.