Celtic Interconnector: Η Κομισιόν θα Χρηματοδοτήσει την Ηλεκτρική Διασύνδεση Γαλλίας – Ιρλανδίας, Παρακάμπτοντας την Βρετανία

Celtic Interconnector: Η Κομισιόν θα Χρηματοδοτήσει την Ηλεκτρική Διασύνδεση Γαλλίας – Ιρλανδίας, Παρακάμπτοντας την Βρετανία
Euractiv
Παρ, 7 Ιουλίου 2017 - 12:17
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί με 4 εκατομμύρια ευρώ έργο που θα συνδέει τα γαλλικά και τα ιρλανδικά ηλεκτρικά δίκτυα μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Οι Iρλανδοί βουλευτές βλέπουν πλέον το έργο την ως μια «προφανή λύση» δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ιρλανδίας από την Βρετανία και πόσο μάλλον κατά την μετά-Brexit εποχή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί με 4 εκατομμύρια ευρώ έργο που θα συνδέει τα γαλλικά και τα ιρλανδικά ηλεκτρικά δίκτυα μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου. Οι Iρλανδοί βουλευτές βλέπουν πλέον το έργο την ως μια «προφανή λύση» δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ιρλανδίας από την Βρετανία και πόσο μάλλον κατά την μετά-Brexit εποχή.

Το έργο Κέλτικη Διασύνδεση (Celtic Interconnector) είναι ένα υπό σχεδίαση υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 600 χιλιομέτρων χωρητικότητας 700 MW, το οποίο θα συνδέει τη νότια ακτή της Ιρλανδίας με τη βορειοδυτική κορυφή της Γαλλίας.

Θα είναι σε θέση να παράσχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 450.000 σπίτια και το πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας που θα παραχθεί, θα είναι σε θέση να πάει όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση, κατά τη διάρκεια ημερών με αέρα ή ηλιοφάνεια.

Σε συνέχεια της μελέτης για το κατά πόσο το έργο αυτό είναι εφικτό, , η Γαλλία και η Ιρλανδία συμφώνησαν αμφότερες να προχωρήσουν στο έργο ενώ η απόφαση της Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα (28 Ιουνίου) να χορηγήσει ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να συμβάλει ιδιαίτερα στην ολοκλήρωση του έργου.

Το έργο επελέγη για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Connecting Europe Facility (CEF) ως έργο κοινών συμφερόντων (Project of Common Interest PCI), διότι θεωρείται απαραίτητο για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Θα συμβάλει επιπλέον στην ενίσχυση της ευρυζωνικής σύνδεσης της Ιρλανδίας, καθώς το καλώδιο θα περιλαμβάνει και οπτικές ίνες.

Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ο μοναδικός τρόπος διασύνδεσης της Ιρλανδίας με ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεδομένου ότι η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019.

Η επιτροπή της Ιρλανδικής Γερουσίας αρμόδιας για το Brexit ζήτησε χθες μεγαλύτερη ταχύτητα στην παρακολούθηση του έργου διασύνδεσης, με τον πρόεδρό της, Νιλ Ρίτσμοντ, να επιμένει πως η Ιρλανδία «δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για ενεργειακό εφοδιασμό, και η Κέλτικη Διασύνδεση είναι αυτή που θα παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια».

Η τελική αναφορά της επιτροπής περιελάμβανε πέντε σημεία προτεραιότητας που θα σταλούν σε όλα τα ιρλανδικά υπουργεία, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η σύστασή της τέλος για τον ενεργειακό εφοδιασμό, ανέφερε ότι η «προφανής λύση» στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit θα ήταν η ολοκλήρωση του έργου.

Ο επικεφαλής σε θέματα ενέργειας της Ιρλανδίας, Ντένις Νότεν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «είναι σημαντικό να έχουμε άμεσες διασυνδέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί». Πρόσθεσε ακόμη, πως «θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μας να μην διερευνήσουμε όλες τις επιλογές».

Περιφερειακή συνεργασία

Οι φορείς μεταφοράς ενέργειας RTÉ France και EirGrid ευελπιστούν ότι το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ιρλανδίας, θα μειώσει τα κόστη και θα προωθήσει τις ΑΠΕ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EirGrid Φίνταν Σλύε δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το έργο και χαιρετίζουμε θερμά τη σημαντική οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κελτική γραμμή διασύνδεσης».

Ο πρόεδρος της RTÉ Φρανσουά Μπροττέ ανέφερε ότι η επιχορήγηση της Επιτροπής αποτέλεσε μια ξεκάθαρη αναγνώριση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι στιγμής και από τις δύο εταιρείες.

Ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων της γαλλικής εταιρείας, Βίνσεντ Τουβερίν, εξήγησε ότι η εταιρεία του δεσμεύεται να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση, στην αποκέντρωση, και στην ψηφιοποίηση.

Μιλώντας την Τρίτη (4 Ιουλίου) σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το μέλλον του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Tουβερίν πρόσθεσε ότι η RTÉ συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς η αιολική ικανότητα της Ιρλανδίας αυξήθηκε από λίγο πάνω από 1.000 MW το 2008 σε περίπου 2.500 MW το 2015.

Το έργο ευχαρίστησε και τους άλλους ομιλητές στο χθεσινό συνέδριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, μεταξύ των οποίων τον Mάριο Πεν του Γαλλικού Υπουργείου Ενέργειας και τον Aντουάν Γκουιλιού της Union française de l’électricité, οι οποίοι υποστηρίζουν εξίσου την καλύτερη περιφερειακή συνεργασία.

Brexit

Η απομάκρυνση της Βρετανίας ως μεσάζοντα θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση ορισμένων αβεβαιοτήτων που έρχονται αντιμέτωπες με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων της αγοράς και της προστασίας των δεδομένων των πελατών.

Οι συνέπειες όμως του Brexit στον τομέα της ενέργειας, πρόσθεσαν ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πλήξει τις επενδύσεις και ενδεχομένως θα εκθέσει την Ιρλανδία στα τρωτά σημεία του ηλεκτρικού συστήματος των γειτόνων της.

Το νησί της Ιρλανδίας λειτουργεί σήμερα την μοναδική Ενιαία Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (SEM), η οποία πρόκειται να ανασχηματιστεί εντός της Ενιαίας Αγορά Ηλεκτρισμού (I-SEM) τον Μάρτιο του 2018. Ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί ότι το νέο σύστημα δεν θα είναι ανθεκτικό στα όποια χτυπήματα του Brexit.