Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο North Field κατά 30% τα επόμενα χρόνια, εν μέσω πιέσεων που δέχεται λόγω της διπλωματικής κρίσης στις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της
Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο North Field κατά 30% τα επόμενα χρόνια, εν μέσω πιέσεων που δέχεται λόγω της διπλωματικής κρίσης στις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

Το North Field (ή North Dome) είναι τμήμα του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με το Ιράν. Από την ιρανική πλευρά το κοίτασμα ονομάζεται South Pars.

Τα συνολικά εκτιμώμενα αποθέματα (in-situ gas) ξεπερνούν τα 50 τρις κυβικά μέτρα, ενώ υπάρχουν ακόμα περί τα 50 δις βαρέλια σε συμπυκνώματα (condensates). Καλύπτει έκταση 9.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 3.700 είναι στο ιρανικό και τα άλλα 6.000 στο καταριανό έδαφος.

Ο επικεφαλής της Qatar Petroleum Σεντ Σιέριντα Αλ Καμπί, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Εμιράτο σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 100 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου ετησίως έως το 2024. "Αυτό το νέο έργο θα ενισχύσει την ηγετική θέση του Κατάρ. Θα παραμείνουμε ο κορυφαίος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για πολύ καιρό" είπε.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Η τρέχουσα παραγωγή ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η επέκταση θα αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής μέχρι το ισοδύναμο των έξι εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, δήλωσε ο Καμπί.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι χώρες του Κόλπου αντιμετωπίζουν τη χειρότερη διπλωματική κρίση εδώ και χρόνια, μετά που Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της επέβαλαν ένα σαρωτικό εμπάργκο στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί τόσο ως πολιτικό όσο και ως οικονομικό.

Ο Καμπί δήλωσε ότι το Κατάρ θέλει η αύξηση της παραγωγής να πραγματοποιηθεί μέσω κοινοπραξίας με διεθνείς εταιρείες. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το εμιράτο θα προχωρήσει ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της πραγματοποιήσουν την απειλή τους να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε διεθνή εταιρεία συνεργαστεί με το Κατάρ, αν δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.

"Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εταιρείες πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί μας, εμείς θα προχωρήσουμε με την παραγωγή 100 εκατομμυρίων τόνων", είπε.