EWEA: Τα Αιολικά Προσέθεσαν Περισσότερη Εγκατεστημένη Ισχύ Από Κάθε Άλλη Μορφή Ενέργειας στην ΕΕ το 2015

EWEA: Τα Αιολικά Προσέθεσαν Περισσότερη Εγκατεστημένη Ισχύ Από Κάθε Άλλη Μορφή Ενέργειας στην ΕΕ το 2015
energia.gr
Τρι, 9 Φεβρουαρίου 2016 - 13:33
Τα αιολικά προσέθεσαν περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το 44% νέας εγκατεστημένης ισχύος στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ προήλθε από την αιολική ενέργεια. Συνολικά τον χρόνο που πέρασε συνδέθηκαν στο δίκτυο 12,8 GW αιολικών, εκ των οποίων τα 9,766 MW ήταν χερσαία και τα 3,034 υπεράκτια

 

Τα αιολικά προσέθεσαν περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το 44% νέας εγκατεστημένης ισχύος στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ προήλθε από την αιολική ενέργεια. Συνολικά τον χρόνο που πέρασε συνδέθηκαν στο δίκτυο 12,8 GW αιολικών, εκ των οποίων τα 9,766 MW ήταν χερσαία και τα 3,034 υπεράκτια.

 

Επίσης, η EWEA σημειώνει ότι οι νέες εγκαταστάσεις ήταν αυξημένες κατά 6,3% σε σχέση με το 2014. Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στην Ευρώπη φτάνει σήμερα τα 142 GW και καλύπτει το 11,4% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό.


Ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA, Giles Dickson, τονίζει: «Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι τα αιολικά αποτελούν την κινητήριο δύναμη πίσω από την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ. Η αιολική ενέργεια αποτελεί μία ώριμη βιομηχανία. Είναι οικονομικά βιώσιμη και συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και στους στόχους της ανταγωνιστικότητας».

 

Συνολικά οι νέες εγκαταστάσεις από ΑΠΕ αποτέλεσαν το 77% των νέων ενεργειακών μονάδων το 2015 ήτοι 22,3 GW από συνολικά 29 GW νέας εγκατεστημένης ενεργειακής ισχύος.

 

Οι επενδύσεις σε αιολικά – χερσαία και υπεράκτια – έφτασαν το 2015 τα 26,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2014. Και οι δύο μορφές αιολικών πάρκων προσείλκυσαν επενδύσεις-ρεκόρ, ενώ σχεδόν οι μισές νέες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία. Δεύτερη σε νέα αιολικά πάρκα ήταν η Πολωνία, με 1,3 GW νέας ισχύος, ενώ ακολούθησε η Γαλλία με 1 GW.

Σύμφωνα με τον Dickson, «Παρατηρήθηκε μεγάλη επέκταση το 2015 στη Γερμανία, ενώ ήταν μία δυνατή χρονιά και για τα υπεράκτια αιολικά. Ωστόσο, η αύξηση αυτή είναι γεωγραφικά άνιση. Δεν πηγαίνουμε τόσο καλά σε χώρες όπου οι πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ασαφή ή/και αναποτελεσματικά – οι επενδυτές τις εγκαταλείπουν.

 

Το κλειδί είναι οι πολιτικές όταν κοιτάμε τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ως τώρα μόνο 6 από τις 28 συνολικά χώρες-μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν ξεκάθαρους στόχους και πολιτικές για τις ΑΠΕ μετά το 2020. Βλέπουμε να υπάρχουν πιο φιλόδοξοι στόχοι στις αναδυόμενες οικονομίες – πράγμα που θέτει σε αμφισβήτηση τον στόχο της ΕΕ να είναι πρώτη στις ΑΠΕ.

 

Η πρόταση της Κομισιόν για μία νέα Οδηγία για τις ΑΠΕ, που αναμένεται να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο, αποτελεί ευκαιρία-κλειδί για να πυροδοτήσει μεγαλύτερες φιλοδοξίες ανάμεσα στα κράτη μέλη καθώς απουσιάζουν οι δεσμευτικοί εθνικοί στόχοι», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της EWEA.