Gazprom: Και Πολλές Χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης Μπορεί να Τροφοδοτήσει ο Nord Stream 2

Gazprom: Και Πολλές Χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης  Μπορεί να Τροφοδοτήσει ο Nord Stream 2
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2016 - 14:43
Όχι μόνο τους καταναλωτές της Βορειοδυτικής Ευρώπης, αλλά και πολλές χώρες στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα μπορεί να τροφοδοτεί με αέριο ο Nord Stream2, μέσω του hub του Μπαουμγκάρτεν, στην Αυστρία. Αυτό υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export, Έλενα Μπουρμίστροβα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το εν λόγω πρότζεκτ είναι απαραίτητο λόγω της αυξητικής τάσης στην κατανάλωση αερίου που παρατηρείται τελευταία στην Ευρώπη

Όχι μόνο τους καταναλωτές της Βορειοδυτικής Ευρώπης, αλλά και πολλές χώρες στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη θα μπορεί να τροφοδοτεί με αέριο ο Nord Stream2, μέσω του hub του Μπαουμγκάρτεν, στην Αυστρία. Αυτό υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export, Έλενα Μπουρμίστροβα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το εν λόγω πρότζεκτ είναι απαραίτητο λόγω της αυξητικής τάσης στην κατανάλωση αερίου που παρατηρείται τελευταία στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Μπουρμίστροβα, μιλώντας στο European Gas Conference της Βιέννης, στις 20 Ιανουαρίου, επισήμανε ότι, κυρίως χάρη στη μείωση των τιμών πετρελαίου, που συμπαρέσυραν και τις τιμές του αερίου, η κατανάλωση επανέκαμψε κατά 4% το 2014 στην Ευρώπη, μετά από αρκετά χρόνια μείωσης. Μάλιστα, όπως είπε, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός προμήθευσε το 2015 την Ευρώπη με περίπου 159 bcm, φτάνοντας σχεδόν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2013.

Όπως υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export, η αυξανόμενη αυτή ζήτηση καθιστά απαραίτητα έργα όπως ο Nord Stream 2, που θα αυξήσει την δυναμικότητα του υφιστάμενου αγωγού κατά 110 bcm ετησίως. Παράλληλα, τόνισε ότι προτιμήθηκε η επέκταση του αγωγού και όχι η κατασκευή νέου, ώστε να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα εμπειρία χωρίς τους κινδύνους διέλευσης, αλλά και για να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους.

Η Μπουρμίστροβα επισήμανε, εξάλλου, ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκαν πάνω από 8% το 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τη γενικότερη τάση της αγοράς και σημαντικά ψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισαγάγει επιπλέον 140 bcm αερίου ως το 2025 και 165 ως το 2035.

Όλα αυτά δείχνουν, όπως υπογράμμισε, ότι η Ευρώπη χρειάζεται αξιόπιστες πηγές προμήθειας για ηλεκτρισμό και θέρμανση για δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά, τη στιγμή, μάλιστα, που φθίνει η δική της παραγωγή αερίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το μεγαλύτερο πεδίο αερίου της Ευρώπης, στο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας, παρακμάζει. Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και αερίου, ανάμεσα στις οποίες και αυτές της Νορβηγίας, μειώνουν τις επενδύσεις τους λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών. Μάλιστα, επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πετρελαίου που προβλέπουν μείωση επενδύσεων στην παραγωγή και μεταφορά αερίου στη χώρα κατά πάνω από 20% εφέτος σε σχέση με το 2014.

Στο περιβάλλον αυτό, υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export, η ρωσική εταιρεία προσφέρει στην Ευρώπη νέα έργα υποδομής, όπως o Nord Stream 2. Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως σε σχετική κριτική, υπενθύμισε ότι το εν λόγω πρότζεκτ δεν αποτελεί έργο μόνο της Gazprom, αλλά σε αυτό συμμετέχουν μια σειρά ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η αυστριακή OMV, η ολλανδική Shell, οι γερμανικές BASF και E. On, καθώς κι η γαλλική Engie. Κάποιες από αυτές συμμετείχαν και στον πρώτο Nord Stream και, συνεπώς, διαθέτουν γνώση των πλεονεκτημάτων του αγωγού «από πρώτο χέρι». Επιπλέον, όπως τόνισε, το ενδιαφέρον από αυτές τις μεγάλες εταιρείες δείχνει ότι ο Nord Stream 2 είναι ιδιαίτερα ελκυστικός εμπορικά.

Τέλος, η Έλενα Μπουρμίστροβα επισήμανε ότι, ακόμη και στις χώρες των οποίων η Ρωσία είναι ιστορικά ο μόνος ή ένας από τους λίγους προμηθευτές αερίου, η Gazprom δεν μπορεί να επιβάλει όρους τιμολόγησης. Αντίθετα, η τιμή, βάσει της φόρμουλας τιμολόγησης, προκύπτει αυτόματα και πάντα με βάση την αγορά, επιτρέποντας διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ενεργειακή ισορροπία κάθε χώρας. Καταλήγοντας στην ομιλία της, η Γενική Διευθύντρια της Gazprom Export τόνισε ότι το αέριο αποτελεί το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο και την καλύτερη ενεργειακή πηγή για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. «Αυτή η στρατηγική μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν οι εξαγωγείς αερίου, οι καταναλωτές και οι επίσημοι φορείς είναι πρόθυμοι και ικανοί να ακούσουν ο ένας τα επιχειρήματα του άλλου, να γκρεμίσουν τα τείχη της δυσπιστίας και της παρεξήγησης, αντί να τα υψώνουν, και να παραμείνουν ανοικτοί στον διάλογο αντί στον μονόλογο ή, ακόμη, κάποιες φορές, και στα τελεσίγραφα», υπογράμμισε.