Αισιόδοξος ότι η Κύπρος διαθέτει ανάλογες γεωλογικές δομές όπως αυτές στις οποίες ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, παρουσιάστηκε ο γεωλόγος πετρελαίου Κωνσταντίνος Νικολάου, μιλώντας χθες στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου με τίτλο «Ενέργεια: Ώρα για Αποφάσεις» που συνδιοργάνωσαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way στην Λευκωσία

Αισιόδοξος ότι η Κύπρος διαθέτει ανάλογες γεωλογικές δομές όπως αυτές στις οποίες ανακαλύφθηκε το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, παρουσιάστηκε ο γεωλόγος πετρελαίου Κωνσταντίνος Νικολάου, μιλώντας χθες στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου με τίτλο «Ενέργεια: Ώρα για Αποφάσεις» που συνδιοργάνωσαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου το ΙΕΝΕ και η Financial Media Way στην Λευκωσία.

 

Όπως τόνισε ο Δρ. Νικολάου, το Ζορ άνοιξε το δρόμο για νέες έρευνες στην περιοχή.
«Εγώ ως ερευνητής με αυτή την ανακάλυψη άρχισα να χαμογελώ. Ανοίγεται μεγάλη προοπτική για την Κύπρο, δεν λέω ότι θα είναι όλα Ζορ ή μικρά Ζοράκια αλλά θα αποδειχθούν από τη γεώτρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχουν οι πιθανότητες να βρούμε και τα δικά μας Ζορ στην περιοχή, μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλα».

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι η ανακάλυψη του Ζορ έγινε μετά την αλλαγή στο γεωλογικό μοντέλο από την ΕΝΙ η οποία έψαξε σε υφάλους αντί της μέχρι τώρα ακολουθητέας πρακτικής της γεώτρησης σε αμμώδεις περιοχές με πετρώματα. Υπενθύμισε δε ότι στην περιοχή που πραγματοποίησε τη γεώτρηση η ΕΝΙ (τεμάχιο Σορούκ) ενεργούσε για 20 χρόνια η Shell, η οποία δεν βρήκε τίποτα.

Είπε ακόμη ότι τέτοιες δομές υπάρχουν και περιμετρικά του όρους Ερατοσθένη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Πρέπει να αισιοδοξούμε όσον αφορά το πετρελαιογεωλογικό κομμάτι ότι μπορεί να έχουμε και άλλα κοιτάσματα μετά την ανακάλυψη του Ζορ», είπε, για να προσθέσει πως όλα τα τεμάχια που σχετίζονται με τον Ερατοσθένη έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Επεσήμανε εξάλλου πως το τεμάχιο Λεβιάθαν (22 tcf) παρουσιάζει πρόβλημα εμπορικοποίησης μετά την ανακάλυψη του Ζορ.

«Το Λεβιάθαν φαίνεται να είναι ορφανό, αφού το πρόλαβε το Ζορ. Το Λεβιάθαν πρέπει να βρει άλλες αγορές για να εμπορικοποιηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η επιλογή για το Ισραήλ είναι είτε η Τουρκία η οποία εντείνει τις προσπάθειες να το αντλήσει, είτε η μεταφορά στην Ευρώπη, καθώς η ισραηλινή εγχώρια αγορά καλύπτεται από το τεμάχιο Ταμάρ.

«Εξαρτάται από την Ελλάδα και την Κύπρο πώς θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες», κατέληξε.

Χρυσός Χορηγός του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου που συνδιοργάνωσαν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου το ΙΕΝΕ και η fmw στην Λευκωσία ήταν η Ελληνική Τράπεζα ενώ στους χορηγούς συγκαταλέγονταν οι εταιρείες Wartsila και η ΑΗΚ. Υποστηρικτής του Συμποσίου ήταν η εταιρεία Orthodoxou Travel και επίσημος αερομεταφορέας η Blue Air. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι εφημερίδες "Φιλελεύθερος" και η "CyprusWeekly", η τηλεόραση του ΑΝΤ1 και οι ιστοσελίδες nomisma, energia. gr, philenews και in Cyprus.