Μετά τις πρώτες παραβιάσεις από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα να μη ρισκάρει να χάσει τη φιλία της Τουρκίας, διότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Χθες, έκανε ένα ακόμη βήμα, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον... λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Ρωσία σε περίπτωση διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διμερείς ενεργειακές σχέσεις θα δεχθούν σοβαρότατο πλήγμα

Μετά τις πρώτες παραβιάσεις από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα να μη ρισκάρει να χάσει τη φιλία της Τουρκίας, διότι το κόστος θα είναι μεγάλο. Χθες, έκανε ένα ακόμη βήμα, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για τον... λογαριασμό που θα κληθεί να πληρώσει η Ρωσία σε περίπτωση διάρρηξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διμερείς ενεργειακές σχέσεις θα δεχθούν σοβαρότατο πλήγμα.

«Εάν η Ρωσία δεν κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, κάποιος άλλος θα έρθει και θα κάνει τη δουλειά», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην εφημερίδα Sabah, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2013 με τη Rosatom, η οποία αφορά τέσσερις αντιδραστήρες, ισχύος 1.200 μεγαβάτ, για να προσθέσει τα εξής: «Είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου. Η απώλεια της Τουρκίας θα ήταν πολύ σοβαρή για τους Ρώσους. Εφόσον δε κριθεί αναγκαίο, η Τουρκία είναι σε θέση να προμηθευτεί το αέριο που έχει ανάγκη από άλλες πηγές». Αρκετοί αναλυτές, ωστόσο, αμφισβητούν το κατά πόσο η υλοποίηση αυτών των απειλών είναι εφικτή ή, αντιθέτως, θα αποδειχθεί μπούμερανγκ για την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας από αυτούς στο πρακτορείο Reuters, σήμερα η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο φτάνει το 60% -περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα σε σύνολο καταλάνωσης 50 δισ.- ενώ για την ώρα δεν υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις. Για του λόγου το αληθές, ο αγωγός TANAP, που προορίζεται για να μεταφέρει 6 δισ. κυβικά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (η συνέχειά του θα είναι ο διερχόμενος και από την Ελλάδα ΤΑΡ), στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2018 -όσο για το υγροποιημένο αέριο LNG που θα μπορούσε να προμηθευτεί η Άγκυρα από άλλες χώρες (π.χ. Νιγηρία και Αλγερία), θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για την οικονομία της.

Φαίνεται δε πως ούτε οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν παίρνουν στα σοβαρά τις απειλές του Ερντογάν, ούτε βεβαίως σκέφτονται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους επειδή τον ενοχλούν. «Όσον αφορά στις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία, οι ενέργειές μας που έχουν στόχο να καταστήσουν ασφαλή τη χώρα συμβάλλουν και στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στις περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με εμφανώς ειρωνικό ύφος...

«Ασπίδα» ΝΑΤΟ στην Τουρκία

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες. Επειδή, πάντως, κανείς σύμμαχος δεν δείχνει έτοιμος να αποτολμήσει μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους Ρώσους στη Μ. Ανατολή, έχουν ξεκινήσει τα... ασύμμετρα αντίποινα: Οι Βρετανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Βαλτική, προκαλώντας τη δυσφορία της Μόσχας, ενώ οι Αμερικανοί κάνουν κάτι ανάλογο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, «παρενοχλώντας» τη σύμμαχο της Ρωσίας, Κίνα. Το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/10/2015)