Ορατός ο Κίνδυνος Ενεργειακού Black Out Από την Κατάρρευση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Ορατός ο Κίνδυνος Ενεργειακού Black Out Από την Κατάρρευση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 3 Ιουλίου 2015 - 14:34
Μπορεί πριν από μερικές ημέρες να υποστηρίζαμε μέσα από τη στήλη ότι παρά την υποχρεωτική αργία των τραπεζών και την εισαγωγή capital controls, το ενεργειακό σύστημα της χώρας ήτο καλά θωρακισμένο και δεν κινδύνευε αφού και πρώτες ύλες υπήρχαν και αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν εξασφαλισθεί (βλέπε http://energia.gr/article.asp?art_id=95595 & http://energia.gr/article.asp?art_id=95482) όμως έκτοτε τα γεγονότα τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς αλλάζοντας τα δεδομένα και τις μέχρι χθες ισχύουσες σταθερές

Μπορεί πριν από μερικές ημέρες να υποστηρίζαμε μέσα από τη στήλη ότι παρά την υποχρεωτική αργία των τραπεζών και την εισαγωγή capital controls, το ενεργειακό σύστημα της χώρας ήτο καλά θωρακισμένο και δεν κινδύνευε αφού και πρώτες ύλες υπήρχαν και αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν εξασφαλισθεί (βλέπε http://energia.gr/article.asp?art_id=95595 & http://energia.gr/article.asp?art_id=95482) όμως έκτοτε τα γεγονότα τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς αλλάζοντας τα δεδομένα και τις μέχρι χθες ισχύουσες σταθερές.

Ασχέτως αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και τα όσα ψευδή και απόλυτα ανέφικτα υπόσχεται η κυβέρνηση στους πολίτες η κυβέρνηση, περί δήθεν επίτευξης συμφωνίας την Δευτέρα κιόλας, και άρα ανοίγματος των τραπεζών από την ερχόμενη Τρίτη, η αλήθεια είναι ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και θα περάσει αρκετός καιρός πριν την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ακόμα και εάν παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Σύμφωνα με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς ακόμα και σε περίπτωση που επικρατήσει το ΝΑΙ και υπάρξει άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εντός της ερχόμενης εβδομάδας (ενώ στην περίπτωση του ΟΧΙ απλούστατα δεν πρόκειται καν να υπάρξει διαπραγμάτευση) θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει πλήρης επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να επιστρέψει η αγορά σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Στη δε περίπτωση του ΟΧΙ οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τα τέλη Ιουλίου τουλάχιστον. Δηλαδή μέχρις ότου τυπωθεί το νέο νόμισμα ώστε μισθοί και συντάξεις στα τέλη του μηνός να μπορέσουν να καταβληθούν. Σε κάθε περίπτωση μας περιμένουν ακόμη πολύ δύσκολες ημέρες με αρκετούς περιορισμούς και στερήσεις.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του energia. gr μπορεί η χώρα να έχει εξασφαλισμένα αποθέματα πετρελαίου για τουλάχιστον τρεις μήνες, το σύστημα φυσικού αερίου να μην διατρέχει ακόμη ουδένα κίνδυνο διακοπής ροής από εισαγωγές μέσω αγωγών και με την Ρεβυθούσα σχεδόν γεμάτη από LNG και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να μην αντιμετωπίζει προς το παρόν ουδέν πρόβλημα, όμως εάν παραταθεί η υποχρεωτική αργία των Τραπεζών για μία ή και δύο εβδομάδες η κατάσταση από άποψη ενεργειακής ασφαλείας θα αρχίσει να γίνεται οριακή. Και αυτό όχι τόσο από έλλειψη προμηθειών και αποθεμάτων αλλά γιατί απλούστατα με ένα παραλυμένο τραπεζικό σύστημα θα καταστεί σταδιακά αδύνατη κάθε είδους οικονομική συναλλαγή. Με αποτέλεσμα ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., Motoroil να αδυνατούν να πληρώσουν συνεργάτες και προμηθευτές τους (λ.χ. βυτιοφόρα, μεταφορείς, συνεργεία συντήρησης, εκσκαφείς, και εποχιακό προσωπικό στην περίπτωση της ΔΕΗ) και σε δεύτερη φάση να μην μπορούν να εμβάσουν χρήματα στο εξωτερικό για αγορά πρώτων υλών και καυσίμων (λ.χ. αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εισαγωγές ηλεκτρισμού). Για να κινηθεί η ίδια η ενεργειακή βιομηχανία απαιτεί καύσιμα τα οποία προφανώς απ’ εδώ και στο εξής θα παρέχονται σε προμηθευτές μόνο επί πιστώσει. Και άρα τίθεται το ερώτημα μέχρι πότε διυλιστήρια και ΔΕΠΑ θα μπορούν να προσφέρουν πιστώσεις χωρίς αντίκρυσμα;

Βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσε το energia. gr από τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις ως προς τα αποθέματα τους και τις προοπτικές προμήθειας πρώτων υλών για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκύπτει ότι η ομαλή λειτουργία του όλου ενεργειακού συστήματος, παρά τις μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές, είναι εξασφαλισμένη για τουλάχιστον 10-15 ημέρες. Όμως μετά από αυτή την περίοδο θα υπάρξει ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάντληση των αποθεμάτων και να διασφαλισθεί η συνοχή και συνέχεια λειτουργίας του συστήματος. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει πως ακριβώς θα διαμορφωθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα και πολλά θα εξαρτηθούν από την ανοχή και κατανόηση που θα επιδείξουν οι προμηθευτές μας στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση έκδηλη είναι πλέον η έντονη ανησυχία των διοικήσεων των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας οι οποίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προβλέψουν την επόμενη ημέρα και να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην παροχή βασικών ενεργειακών υπηρεσιών. Πολύ φοβούμεθα όμως ότι στη φάση πλήρους παραλυσίας στην οποία εισέρχεται με γεωμετρική πρόοδο η χώρα δεν θα αφήσει τελείως ανεπηρέαστο το ενεργειακό σύστημα η ασφάλεια του οποίου όμως αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργία όλου του κράτους. Μέχρι σήμερα οι ατέλειωτες αναλύσεις που δημοσιεύονται κατά κόρον από ειδικούς και μη περί ενεργειακής ασφάλειας είχαν θεωρητική και μόνο αξία με ουδένα από τους πολυμαθείς και ταλαντούχους επιστήμονες να έχει κατ’ ελάχιστο υπαινιχθεί τους πολύ πραγματικούς κινδύνους, όπως τους βιώνουμε σήμερα, για το ενεργειακό σύστημα λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.