Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να εκδώσουν μία συγκεκριμένη πρόταση για περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας την Πέμπτη, παρά τους φόβους ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια επικίνδυνη νέα φάση.

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να εκδώσουν μία συγκεκριμένη πρόταση για περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας την Πέμπτη, παρά τους φόβους ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε μια επικίνδυνη νέα φάση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, κατά την έκτακτη συνεδρίασης στις Βρυξέλλες που διεξήχθη για να καθοριστεί η στάση της Ε.Ε. απέναντι στα τεκταινόμενα στην ανατολική Ουκρανία, δεν κατόρθωσαν να επισπεύσουν την επιθυμητή κατάπαυση πυρός, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες, ότι μετά από τον βομβαρδισμό του λιμανιού της πόλης της Μαριούπολης, θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση των μαχών.

Ωστόσο, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, δηλώνουν, ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ των 28 χωρών - μελών της Ε.Ε. εν μέρει λόγω της πρόσφατης εκλογής αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Με μία αδύναμη τελική δήλωση τους, οι υπουργοί απλά ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει περισσότερες προπαρασκευαστικές εργασίες για αυτό που αναφέρουν αόριστα ως «κατάλληλα μέτρα», ενώ καμία προθεσμία δεν δόθηκε για την ολοκλήρωση αυτού του στόχου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα κάποια έθνη προωθούσαν μία πιο συγκεκριμένη απειλή, για την επιβολή περιοριστικών μέτρων, κατά της Ρωσίας, και είναι γνωστό ότι ο όρος αυτός δεν είναι παρά ένας διπλωματικός κωδικός για την επιβολή κυρώσεων.

Η Federica Mogherini, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν τον τελικό λόγο για το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα «κατάλληλα μέτρα» ενάντια στη Μόσχα σε μια σύνοδο κορυφής, που θα λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου.

Η δυσκολία στην έκδοση μια σαφούς απειλής για τη Ρωσία από την Ε.Ε. παραμένει. Φτάνοντας στη συνεδρίαση ο Νίκος Κοτζιάς, ο νέος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε ένα ενδεχόμενο νέο ρήγμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

Η κυβέρνησή του η οποία ήρθε στην εξουσία αυτήν την εβδομάδα, είχε ήδη διατυπώσει μια «γενική επιφύλαξη» για τα μέτρα της Ε.Ε. που στοχεύουν στην επέκταση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο Linas Linkevicius, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας χαρακτήρισε την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου στην Μαριούπολη από φιλορώσους αντάρτες ως «τρομοκρατία», που αξίζει μια άμεση απάντηση από την Ε.Ε. όπως πιο αυστηροί οικονομικοί περιορισμοί για τη Ρωσία.

«Πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να θανατωθούν πριν πούμε: «Je Suis Ukrainien» ρώτησε συσχετίζοντας αυτήν την τραγωδία με εκείνη στο γαλλικό σατυρικό έντυπο Charlie Hebdo και το σύνθημα «Je Suis Charlie», που έκανε τον γύρο του κόσμου, μετά τη δολοφονική, τρομοκρατική επίθεση, που αιματοκύλισε τη σατιρική εφημερίδα στις 8 Ιανουαρίου, στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι κυρώσεις που επέβαλε πέρυσι η Ε.Ε. είχαν βάλει στο στόχαστρο τους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας και έχουν αποδειχθεί επιβλαβείς παράγοντες, που ακρωτηριάζουν την οικονομία της Μόσχας, η οποία έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω και από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Οι πιο επιθετικές απέναντι στη Ρωσία, χώρες της Ε.Ε. επιθυμούν να θέσουν ακόμη περισσότερα εμπόδια σε ότι αφορά την πρόσβαση της Ρωσίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής, θέλουν επίσης ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των νέων οικονομικών κυρώσεων.

Ωστόσο διπλωμάτες από αυτό το σκληροπυρηνικό στρατόπεδο δηλώνουν, ότι Γαλλία, Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Γερμανία επιφυλάσσονται για μία ακόμη πιο σκληρή απάντηση στη Ρωσία.

Μιλώντας πριν από τη σύνοδο της Πέμπτης, ο Sigmar Gabriel, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς «προς το παρόν», για να μιλήσει για περαιτέρω κυρώσεις.

Ο Pavlo Klimkin, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι από την πλευρά του, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία για ορισμένες χώρες, αλλά και ότι η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμη να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου. «Πρέπει να αποδείξει τελικά η Ε.Ε. ότι διαθέτει μηχανισμούς, που σέβονται τους κανόνες και αυτό τελικά δεν θα είναι μόνο προς όφελος της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

Σε μια ως επί τω πλείστον συμβολική κίνηση οι υπουργοί της Ε.Ε. συμφώνησαν να κρατήσουν μέχρι το Σεπτέμβριο στη μαύρη λίστα Ρώσους και Ουκρανούς, αποφεύγοντας την ηθική αυτουργία στην σύγκρουση, ενώ αρχικά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εναντίον τους, ήταν να λήξουν το Μάρτιο.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν πάντως, ότι αυτή η εσωτερική τριβή της Ε.Ε. θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο να ανανεώσουν τις ευρύτερες κυρώσεις ενάντια σε ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας, οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο.