Σοκ προκάλεσε η ανακοίνωση της αρχής ανταγωνισμού του Ισραήλ σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, καθώς ουσιαστικά καλεί τις εταιρείες Noble Energy και Delek να πωλήσουν τα μερίδια τους, αφού θεωρεί ότι κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά φυσικού αερίου
Σοκ προκάλεσε η ανακοίνωση της αρχής ανταγωνισμού του Ισραήλ σχετικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, καθώς ουσιαστικά καλεί τις εταιρείες Noble Energy και Delek να πωλήσουν τα μερίδια τους, αφού θεωρεί ότι κατέχουν μονοπωλιακή θέση στην αγορά φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αρχής, David Gilo, ανακοίνωσε ότι η είσοδος της αμερικανικής και της ισραηλινής εταιρείας στο Λεβιάθαν έχει δημιουργήσει μία κατάσταση στην οποία η κοινοπραξία ελέγχει όλα τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Όπως είπε, θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών σε διαβουλεύσεις, πριν λάβει τις αποφάσεις του.

Η κύρια ανησυχία είναι ότι ενδεχομένως η κοινοπραξία θα χρεώνει υπερβολικά το φυσικό αέριο, πλήττοντας τους καταναλωτές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αρχή θα αναγκάσει τις δύο εταιρείες να πωλήσουν ολόκληρα ή τμήμα των μεριδίων τους στο Λεβιάθαν ή στο Ταμάρ, κίνηση η οποία εφόσον υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος έως και τρία χρόνια, καθώς το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η Noble και η Delek να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Στο Λεβιάθαν, η Noble ελέγχει το 40% της κοινοπραξίας και οι ισραηλινές Delek και Anver το 45%.

Η Noble και οι εταίροι της παράγουν σχεδόν όλο το φυσικό αέριο της χώρας από το πεδίο του Ταμάρ, με οποίο τροφοδοτείται το 50% περίπου της ηλεκτροπαραγωγής του Ισραήλ.

Με αυτή την κίνηση, η αντιμονοπωλιακή αρχή του Ισραήλ βάζει στο συρτάρι την πρόταση των δύο εταιρειών που συζητείτο εδώ και τρία χρόνια, για την πώληση των μεριδίων τους στα μικρότερα πεδία του Τανίν και του Καρίς, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα από την άποψη της διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. 

Το ρυθμιστικό περιβάλλον, πάντως, στο Ισραήλ, δεν φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη της αγοράς, όπως φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι η αυστραλιανή Woolside Petroleum απέσυρε, τον περασμένο Μάιο, την πρόταση να εξαγοράσει το 25% της κοινοπραξίας του Λεβιάθαν, έναντι 2,7 δισ. δολαρίων.