Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε τα ορόσημα της πόλης και τον βιομηχανικό της πολιτισμό, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αναφερόμενος στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που ανοίγει την Κυριακή 27/1 τις πόρτες το στο κοινό (την πρώτη ημέρα η είσοδος είναι δωρεάν και μετά το εισιτήριο θα κοστίζει ένα ευρώ).
Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδεικνύουμε τα ορόσημα της πόλης και τον βιομηχανικό της πολιτισμό, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αναφερόμενος στη δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που ανοίγει την Κυριακή 27/1 τις πόρτες το στο κοινό (την πρώτη ημέρα η είσοδος είναι δωρεάν και μετά το εισιτήριο θα κοστίζει ένα ευρώ).

Το Μουσείο φιλοξενείται στο φυσικό του χώρο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Εκεί όπου το 1857, με την ονομασία Φωταέριο Αθηνών, λειτούργησε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Αθήνα. Τη δεκαετία του 1950 η μονάδα είχε φθάσει να τροφοδοτεί τη μισή πόλη των Αθηνών, αλλά η χρήση άλλων μορφών ενέργειας στη συνέχεια οδήγησε σε σταδιακή παρακμή και το εργοστάσιο έκλεισε το 1984.

Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των εγκαταστάσεών του. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. Από το 1999 άρχισε να λειτουργεί με την επωνυμία «Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων» και να φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Η επισκευή, η αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκαν το 2004.

Το 2011 η νέα διοίκηση του χώρου «Τεχνόπολις» ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Το ανέθεσε σε μια ομάδα μουσειολόγων, ιστορικών, μηχανολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και συντηρητών. Έτσι αυτή την Κυριακή ανοίγει τους χώρους του στο κοινό και παρουσιάζει με διαδραστικό τρόπο την ιστορία της παραγωγής φωταερίου από τον 19ο αιώνα έως τις ημέρες μας.

Ο επισκέπτης ακολουθεί ένα μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις, παρακολουθεί τη γραμμή παραγωγής σε ένα εργοστάσιο που λειτούργησε για 130 περίπου χρόνια και μαθαίνει για ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Εξάλλου ο χώρος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αφού σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Ως χορηγοί του μουσείου, οι άμεσα εμπλεκόμενοι σύγχρονοι ενεργειακοί φορείς -ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΕΠΑ Αττικής- συνέβαλαν στη δημιουργία του με εκθέματα, αρχειακό υλικό και φωτογραφίες. Αυτά, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου, αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Από την ημέρα των εγκαινίων στις 27 Ιανουαρίου και για ένα μήνα, έως τις 24 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Μουσείου θα παρουσιασθεί και το αφιέρωμα «Οι Τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία». Το εορταστικό αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση φωτογραφίας «Εργάτες» σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη, άλλη φωτογραφική έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στην οποία παρουσιάζονται όλα τα βιομηχανικά μουσεία της χώρας, κινηματογραφικές προβολές που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου και παραστάσεις Θεάτρου Σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαραζιέρης».