Στον αέρα βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ εξαιτίας μιας σειρά αρνητικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, η περιορισμένη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς επηρεάζει άμεσα και το ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ από το Μάιο και μετά οφείλει ένα αξιοσημείωτο ποσό στη θυγατρική της εταιρία, καθώς και η Επιχείρηση Αερίου έχει να λαμβάνει κι αυτή σημαντικά ποσά από τους ηλεκτροπαραγωγούς

Στον αέρα βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ εξαιτίας μιας σειρά αρνητικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα, η περιορισμένη ρευστότητα της ενεργειακής αγοράς επηρεάζει άμεσα και το ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ από το Μάιο και μετά οφείλει ένα αξιοσημείωτο ποσό στη θυγατρική της εταιρία, καθώς και η Επιχείρηση Αερίου έχει να λαμβάνει κι αυτή σημαντικά ποσά από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ είναι αντιμέτωπος και με την αδυναμία εκταμίευσης δανείου από την ΕΤΕπ, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόϊκας για τους όρους των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να αποδεσμευτεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνον στο ΔΕΣΦΑ, αλλά και άλλες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που αναμένουν χρηματοδότηση όχι μόνον από την ΕΤΕπ, αλλά και από εγχώριες πηγές. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, και το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων προς το ΛΑΓΗΕ.

Συν τοις άλλοις, από τον περασμένο Απρίλιο η Κομισιόν επιμένει ότι το καθεστώς χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (όπως, το ΕΣΠΑ) θα πρέπει να επανεξετασθεί στη βάση όρων κρατικής ενίσχυσης. Η αλλαγή πλεύσης της Κομισιόν δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, όπως για παράδειγμα η Πολωνία. Ωστόσο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο ΔΕΣΦΑ, που προσβλέπει στα συγκεκριμένα κονδύλια, προκειμένου να αιμοδοτήσει τις επενδύσεις του. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα ανάπτυξης ΕΣΦΑ του Διαχειριστή, για την 9ετία 2013-2021, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, έχει κατατεθεί στη ΡΑΕ για έγκριση.

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η πίεση που εμφανίζεται από την πλευρά της Ε.Ε. ερμηνεύεται ως προσπάθεια ποδηγέτησης και ελέγχου της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Δεν είναι τυχαίο, τονίσθηκε χαρακτηριστικά, ότι εκδηλώνεται σε μια περίοδο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η σχετική διαδικασία. Μέσω της αδυναμίας υλοποίησης των επενδύσεων του Διαχειριστή, έλεγαν οι ίδιες πηγές, φαίνεται ότι επιδιώκεται να τεσταριστεί και να προσανατολισθεί το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.