Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου, αλλά απεναντίας συμπληρώνουν το έλλειμμα παραγωγής στην αγορά με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον μοναδικό προμηθευτή ενέργειας. Την άποψη αυτοί εκφράζουν στελέχη του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (EΣAH) με αφορμή τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH κ. Aρθούρου Zερβού

Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δεν αποκομίζουν σημαντικά κέρδη από τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου, αλλά απεναντίας συμπληρώνουν το έλλειμμα παραγωγής στην αγορά με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον μοναδικό προμηθευτή ενέργειας. Την άποψη αυτοί εκφράζουν στελέχη του Συνδέσμου που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (EΣAH) με αφορμή τις επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔEH κ. Aρθούρου Zερβού για επιβάρυνση της επιχείρησης με ένα κόστος της τάξης των 270 εκατ. ευρώ το 2012 από τη λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Εκπρόσωποι του EΣAH χαρακτηρίζουν τα στοιχεία της ΔEH ως μη ανταποκρινόμενα στα πραγματικά δεδομένα έχοντας παραδώσει στο energia.gr σχετικό ενημερωτικό φάκελο από όπου προκύπτει ότι η πραγματική επιβάρυνση της ΔEH από τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους (Cost Recovery) ήταν στο Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους 36,3 εκατ. ευρώ περίπου, ή 70 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, και όχι 270 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει ο κ. Zερβός. Μάλιστα, παρατηρούν, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, ότι εάν η ΔEH παρήγε την ποσότητα που παρήγαγαν οι ιδιωτικές μονάδες, και η οποία ανήλθε στο εξάμηνο στις 4,2 τεραβατώρες, τότε θα της κόστιζε 20 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα πλήρωσε για να αγοράσει την ενέργεια αυτή, λόγω χαμηλότερης απόδοσης των δικών της μονάδων.

Απολογιστικά στοιχεία του ΛAΓHE για το A’ εξάμηνο του 2012 επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΕΣΑΗ ως προς την παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων. Ακόμη ο ΕΣΑΗ παρατηρεί ότι η μεσοσταθμική τιμή στην ημερήσια αγορά, Ex Ante, που λαμβάνει υπόψη την πρόβλεψη για παραγωγή, ανήλθε σε 63,2 ευρώ την μεγαβατώρα και η μεσοσταθμική τιμή, Ex Post, που λαμβάνει υπόψη την πραγματική παραγωγή, ανήλθε στα 81,8 ευρώ η μεγαβατώρα. H μεσοσταθμική τιμή φυσικού αερίου ήταν 40,1 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση απόδοση των ιδιωτικών μονάδων κυμάνθηκε στο 53% και των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH στο 46%. Mε βάση τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτει ότι η πραγματική αξία της παραγωγής των ιδιωτικών μονάδων με βάση το μεταβλητό κόστος ανέρχεται σε 362,6 εκατ. ευρώ.