Με Μεγάλη Συμμετοχή του Επιχειρηματικού Κόσμου Πραγματοποιήθηκε η Κοινή Εκδήλωση ΚΕΠΠ-ΙΕΝΕ για τις Ενεργειακές Επενδύσεις στην Ελλάδα

Με Μεγάλη Συμμετοχή του Επιχειρηματικού Κόσμου Πραγματοποιήθηκε η Κοινή Εκδήλωση ΚΕΠΠ-ΙΕΝΕ για τις Ενεργειακές Επενδύσεις στην Ελλάδα
energia.gr
Τετ, 16 Μαΐου 2012 - 14:55
Το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας προσείλκυσε η χθεσινή κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Ενέργεια και Επενδύσεις στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 150 στελέχη ενεργειακών και άλλων επιχειρήσεων, οι ομιλητές ανέδειξαν την σημασία που έχουν οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας για την επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία
Το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας προσείλκυσε η χθεσινή κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Ενέργεια και Επενδύσεις στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 150 στελέχη ενεργειακών και άλλων επιχειρήσεων, οι ομιλητές ανέδειξαν την σημασία που έχουν οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας για την επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης κήρυξαν, με σύντομες ομιλίες τους, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΠ κ. Γιάννος Παπαντωνίου (πρώην Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών και Άμυνας) και ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης. Ο κ. Παπαντωνίου, αφού αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών που περνά η χώρα λόγω των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας σταθερού περιβάλλοντος, που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση βιώσιμων ενεργειακών επενδύσεων. Ο Δρ. Δεσύπρης, από την πλευρά του, επισήμανε τις προοπτικές που υπάρχουν για προώθηση των επενδύσεων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, και στις προσπάθειες που καταβάλλει το ΙΕΝΕ για να αναδείξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Η πρώτη συνεδρία της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στις «Νέες Επενδυτικές Πρωτοβουλίες», με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα του ΙΕΝΕ κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Μηχανολόγο-Ηλεκτρολόγο, Σύμβουλο Μηχανικό. Ο πρώτος ομιλητής, κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον του Ομίλου, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία και την αβέβαιη πολιτική κατάσταση. Χαρακτήρισε ως «δυνατά χαρτιά» των ΕΛΠΕ το νέο αναβαθμισμένο διϋλιστήριο της Ελευσίνας, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τις αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το 2011 οι πωλήσεις άγγιξαν τα 9,3 δις ευρώ και τα κέρδη τα 375 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον ολοκληρώνεται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 3 δις ευρώ που υλοποιήθηκε κατά την τελευταία τριετία. Στα πλαίσια αυτά, το διϋλιστήριο της Ελευσίνας πρόκειται να λειτουργήσει σε ένα περίπου μήνα, μετά την αναβάθμιση που κόστισε 1,2 δις ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα ΕΛΠΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν τον Ιούνιο δύο νέες γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, σε οικόπεδα τα οποία διαχειρίζονται από κοινού με άλλες εταιρείες και ταυτόχρονα επιδεικνύουν και ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας όσον αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων

Στη συνέχεια, ο κ. Χάρης Σαχίνης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου – ΔΕΠΑ) υπογράμμισε την σημαντική αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο παρατηρείται στη χώρα μας στο α΄ τρίμηνο του 2012, ύψους 30%. Αντίθετα, όπως τόνισε, στη γειτονική Ιταλία,  παρατηρείται έντονη μείωση στη ζήτηση για φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, λόγω της κρίσης και της εγκατάστασης μεγάλης ποσότητας ΑΠΕ. Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η εταιρεία Sonatarch της Αλγερίας, η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, έχει εκφράσει στη ΔΕΠΑ το ενδιαφέρον της για δυνατότητα αντίστροφης ροής στη μεταφορά του αερίου προς Ιταλία, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει αδιάθετες ποσότητες προς τα ανατολικά. Τέλος, υπενθύμισε ότι η εταιρεία προχωρά ομαλά με την επέκταση των ΕΠΑ σε νέες περιοχές της χώρας και εξετάζει και το ενδεχόμενο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών όπως τα νησιά στο μέλλον.

Στα μεγάλα προβλήματα κόστους που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ υπογράμμισε απερίφραστα ότι η Ελλάδα έχει χάσει το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διέθετε στον τομέα της ενέργειας, με άμεσες επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Ο κ. Κουκλέλης τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης προμηθευτών και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών στις ανταγωνιστικές πηγές ενέργειας, υπέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης των εθνικών δικτύων και της διασύνδεσης με τα νησιά και ζήτησε να δοθεί στη βιομηχανία η δυνατότητα απευθείας εισαγωγών ηλεκτρισμού από τις γειτονικές χώρες. Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν να κάνουν με τους Κώδικες και να εφαρμοσθεί ένα νέο μοντέλο στην αγορά, που να καταργεί το pool. Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό δικαιωμάτων ρύπων ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ το χαρακτήρισε απειλή για τη βιομηχανία και πρότεινε στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει να επαναδιαπραγματευθεί την εξαίρεση της χώρας, ώστε να μην υποχρεωθεί από 1/1/2013 στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Η δεύτερη συνεδρία της κοινής εκδήλωσης ΚΕΠΠ-ΙΕΝΕ, με θέμα «Ενέργεια: Μοχλός Ανάπτυξης», με συντονιστή το Μέλος Δ.Σ. του ΚΕΠΠ κ. Κίμωνα Χατζιμπίρο, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΜΠ, ξεκίνησε με ομιλία του κ. Didier Sire, Executive Vice President Strategy της GDF Suez Energy Europe. Ο κ. Sire αναφέρθηκε στην επενδυτική στρατηγική του Ομίλου της GDF Suez τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει γενικότερα η ενεργειακή βιομηχανία στον ευρωπαϊκό χώρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι ΑΠΕ, παρά την τρέχουσα κρίση, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στον τομέα αυτό, ο οποίος παραμένει ένας από τους λίγους με ευοίωνες προοπτικές στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι επείγει η αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει σχετικά με τη ρευστότητα του κλάδου, αλλά και των διαχρονικών προβλημάτων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη αγορά. Εξήρε, επίσης, την σημασία που έχει η πραγματοποίηση επενδύσεων στα δίκτυα μεταφοράς.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής τόνισε ότι, παρά την σημερινή αρνητική οικονομική συγκυρία, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλους τους κλάδους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 14% του ΑΕΠ και απασχολεί πάνω από  130 χιλιάδες άτομα σε όλους τους κλάδους που περιλαμβάνουν διύλιση και εμπορία πετρελαίου, παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου, ενεργειακή αποδοτικότητα και ΑΠΕ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία (Μάιος 2012) και σε συνδυασμό με τα πορίσματα της πρόσφατης μελέτης του ΙΕΝΕ «SE Europe Energy Outlook 2011», οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις για το σύνολο του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα έως το 2020 εκτιμώνται περίπου στα 42 δις ευρώ, όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου.

Με το πέρας των εργασιών της εκδήλωσης ακολούθησε Cocktail reception.

Χορηγός της εκδήλωσης «Ενέργεια και Επενδύσεις στην Ελλάδα» που συνδιοργάνωσαν το ΙΕΝΕ και το ΚΕΠΠ ήταν ο ΟΤΕ, ενώ υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ και η ΕΒΙΚΕΝ.